A magyar ipar teljesítményének csökkenése és a kormányzati intézkedések

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2024 márciusában az ipari termelés volumene jelentősen elmaradt az egy évvel korábbitól, amit a kormány csak a növekedés mérséklődéseként értékel. A kormányzati támogatásokkal, mint például a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogrammal és az otthonfelújítási programmal, a kabinet a teljesítmény növelését célozza meg.

Az ipari teljesítmény visszaesése

A KSH jelentése szerint a 2024 márciusi ipari termelés volumene 10,4 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva pedig 2,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a német gazdaság gyengélkedésével magyarázta a csökkenést, de úgy véli, a magyar gazdaság erős ahhoz, hogy ezt mérsékelje. Vitályos Eszter kormányszóvivő a kormányzati terveket ismertetve több programot sorolt fel, amelyek hozzájárulhatnak az ipari teljesítmény növeléséhez.

A feldolgozóipar helyzete

A feldolgozóipar minden alágában csökkent a termelés volumene az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A járműgyártás és a villamos berendezés gyártása jelentős visszaesést szenvedett el, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kevésbé csökkent. Az ipari termelés az év első három hónapjában 4,1 százalékkal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában, és a termelés 2023-ban 5,5 százalékkal kisebb volt, mint az azt megelőző évben.

Elemzői vélemények

Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója szerint a februári növekedés csak egyszeri megugrás volt, amit csökkenés követett márciusban. Az elemző hozzátette, hogy a részletes adatokra még várni kell, de a gyenge exportdinamika és az ipar döcögése miatt a gazdasági növekedést visszahúzhatta. Az MBH Elemzési Centrum igazgatója szerint az ipar gyenge teljesítményét jelentős részben külső tényezők okozzák, de a belföldi kereslet javulása pozitív változást hozhat az év második felében.