30 éves nő tüdeje 80 éves dohányoséhoz hasonlít az e-cigizés miatt

Egy 30 éves amerikai nő, Hannah Roth, aki soha nem dohányzott, a koronavírus-járvány alatt kezdett el e-cigarettázni, és pár év alatt olyan lett a tüdeje, mint egy 80 éves erős dohányosé.

Hannah Roth, aki kétgyermekes anya, a járvány idején kezdett el párologtatni, és nem sokkal később tüdőgyulladást kapott a nonstop e-cigizéstől. A tünetek kezdetben enyhék voltak, egy pukkanó hanggal a tüdejében és betegséggel, de később súlyosbodtak. Orvoshoz fordulva kiderült, hogy a tüdeje állapota rendkívül rossz, a röntgenfelvételek alapján olyan, mintha több évtizedet dohányzott volna.

Az orvosai felvilágosították, hogy a tüdejébe kerülő gőz olyan káros hatásokat vált ki, mintha „csirkét sütnének odabenn”. Roth elmondása szerint az orvos szemléltető módon ki is dobta az e-cigarettáját, figyelmeztetve őt a további használat veszélyeire. Az orvos szavai hatására Roth azóta sem mert újra e-cigihez nyúlni.

A betegség kezdetén Rothot először influenzásnak gondolták, és hazaküldték, de állapota nem javult. Egy héttel később, 40 Celsius-fokos lázzal a sürgősségi osztályra került, ahol megerősítették, hogy tüdőgyulladása van.

Hannah Roth esete rávilágít az e-cigaretták potenciális veszélyeire, és arra, hogy még a dohányzástól távol álló személyek is súlyos egészségügyi problémákba ütközhetnek, ha e-cigarettát használnak.