Uszik meglepetésszerű győzelme Fury ellen

Olekszandr Uszik minden várakozást felülmúlva nehézsúlyban is bajnokká vált, miután legyőzte Tyson Furyt, és ezzel az öt nagy szervezet világbajnoki övét is megszerezte. A cirkálósúlyból érkező ukrán ökölvívó a mérkőzés során fokozatosan került fölénybe, és a kilencedik menetben olyan ütéssorozatot mért brit ellenfelére, hogy a bírónak meg kellett szakítania a meccset, hogy megszámolja Furyt.

Fury a kilencedik menet végén ugyan talpon maradt, de a mérkőzésvezető közbelépése nélkül valószínűleg padlóra került volna. Egy új kameraállásból készült videó került fel az internetre, amelyen látható, hogy a bíró éppen időben lépett közbe, megakadályozva ezzel, hogy Uszik egy erős balkezessel befejezze a meccset.

Az angol bokszoló, Fury utólagos nyilatkozatában utalt arra, hogy véleménye szerint a pontozók részrehajlása miatt Uszikot hirdették ki győztesnek, mivel Ukrajna háborús helyzetben van, és az emberek szimpatizálnak az országgal. Az esetleges őszi visszavágóról mindkét fél visszafogottan nyilatkozott, így annak megtartása egyelőre kérdéses.

Az orosz-ukrán háború kontextusában érdemes megemlíteni, hogy az ukrajnai harctéren az orosz haderő által bevetett úgynevezett „teknőstankok” is szerepet kaptak a közelmúltban. Ezek a házi barkácsmunkához hasonlító fejlesztések a jármű tetején utazó katonákat hivatottak védeni a kisebb pusztításra képes fegyverek ellen, bár a hatékonyságukat illetően még nincsenek pontos adatok. Egy friss felvétel tanúsága szerint azonban egy ilyen jármű aknamezőre futott, és több robbanás is érte, ami megállásra kényszerítette. Az eset rávilágít arra, hogy a konfliktusban alkalmazott technológiák és stratégiák változatosak és kiszámíthatatlanok lehetnek.

A háború hatásai azonban nem csak a harctéren, hanem a politikai életben is érezhetők. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mandátuma 2024. május 20-án lejárt, de a jelenlegi háborús helyzetben Ukrajnában nem lehetséges választást tartani, így Zelenszkij továbbra is hivatalban maradhat. A hadiállapot kihirdetése megakadályozza a választások megtartását, és a nyugati hatalmak támogatása ellenére a frontvonalon harcolók, a megszállt területeken élők és a milliós nagyságrendben elmenekült ukránok számára nem biztosított a szavazás lehetősége. A választás lehetséges időpontja így kétséges, és a harcok - legalább átmeneti - befejeződésétől függ. Az orosz propaganda erőfeszítései ellenére Zelenszkij népszerűsége továbbra is magas marad, ami azt jelzi, hogy a lakosság többsége még mindig támogatja őt mint az ország vezetőjét.