Orbán Viktor és a budapesti kínai önkéntesek

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó interjút adott a kínai köztévének, mielőtt Hszi Csin-ping kínai elnök megérkezett volna a Mol-toronyhoz. A kínai államfőt zászlókat lengető kínaiak fogadták, akik éljenezéssel üdvözölték őt. A Mol Campus környékét a látogatás idejére lezárták. Orbán Viktort megkérdeztük a Budapestet elárasztó kínai önkéntesekről egy nyilvánosan meg nem hirdetett programon, de sajnos további kérdéseinkre már nem maradt idő.

A magyar miniszterelnök és a kínai elnök találkozója a Mol-toronynál zajlott pénteken délelőtt. A kínai elnök érkezése előtt a magyar miniszterelnöknek lehetősége nyílt válaszolni néhány kérdésünkre. Az interjú során felmerült a Budapestet elárasztó kínai önkéntesek témája is, amelyre Orbán Viktor válaszolt. Azonban a találkozó rövidsége miatt nem volt alkalmunk minden kérdésünket feltenni.

Három napos magyarországi látogatásának végén Hszi Csin-ping kínai elnök és házastársa, Peng Li-jüan közös ebéden vett részt Orbán Viktor miniszterelnökkel és feleségével, Lévai Anikóval Budapesten, a Mol-toronyban található Virtu étteremben. A Telex újságírója által feltett kérdésekre Orbán Viktor kifejtette, hogy a tüntetést és az üdvözlést térben egymástól nagyon el kell választani. A Gellért-hegyen letakart tibeti zászló kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy a véleménynyilvánítási szabadság mellett a vendégek jogait is tiszteletben kell tartani, és nem engedhető meg, hogy az ide érkező vendégek látogatásának értékét lerombolják. A kínai rendőrök érkezésével kapcsolatosan Orbán úgy fogalmazott, hogy az egy közrendvédelmi kérdés, melynek semmi köze a nemzetbiztonsághoz, és hogy Magyarország nemzetbiztonsági rendszere minden irányból képes megvédeni a szuverenitást.

Orbán Viktor miniszterelnök a kínai rendőrök beengedését azzal indokolta, hogy szükség van olyan emberekre, akik beszélnek kínaiul, hiszen a sok kínai turista nemcsak hasznot, hanem problémákat is jelenthet. A miniszterelnök azt is megerősítette, hogy ahol a momentumos képviselő, Tompos Márton állt a Várban, ott valóban nem lehetett uniós zászlót kitűzni, és ezt egy régi parlamenti vita alapján magyarázta, amely szerint a gyülekezési és véleménynyilvánítási szabadságot össze kell hangolni az ideérkező vendégek vendégjogával. Orbán szerint ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy tiltakozni és üdvözölni is lehet, de a kettőt térben egymástól messzire el kell választani, hogy mindkét jog érvényesülhessen.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy már 2009-ben, Pekingben megállapodott Hszi Csin-pinggel, akkor még Kína alelnökével, hogy erősíteni fogják a magyar-kínai kapcsolatokat. Most, 15 évvel később, 18 megállapodást írtak alá, és új terveket, új célokat is meghatároztak. A miniszterelnök 2009-es pekingi útján elmondott szavait idézve kifejtette, hogy Magyarország helye a világ térképén egyértelmű, NATO-tagok vagyunk és az Európai Unió tagjai, de a világgazdaságban ma keleti szél fúj, és a vitorláinkat ennek megfelelően kell fordítani.

A kínai önkéntesek jelenlétével kapcsolatban Orbán Viktor kijelentette, hogy Magyarországnak van egy országvédelmi rendszere, ami magába foglal minden eszközt, amit a nemzetbiztonsági világban ismernek, és hogy Magyarország képes megvédeni a nemzetbiztonsági érdekeit minden körülmények között. A miniszterelnök hozzátette, hogy ha a kínai rendőrök jelenléte nem válik be, akkor Magyarország is beszünteti ezt a gyakorlatot, ahogy azt Olaszországban is megtették.