Új vámokat tervez bevezetni az USA a kínai elektromos autókra és napelemekre

Joe Biden kormányzata a következő héten jelentheti be az új vámokat, amelyek elsősorban a kínai elektromos járművekre, akkumulátorokra és napelemekre összpontosítanak - értesült a Bloomberg.

Az amerikai kormányzat fontos döntés előtt áll a Kínával szembeni vámokkal kapcsolatban. A Bloomberg forrásai szerint a következő héten kerülhet sor a döntésre, amely a stratégiai ágazatokra, mint az elektromos járművek, akkumulátorok és napelemek területére koncentrál.

A döntés a Section 301 szerinti vámok felülvizsgálatát foglalja magában, amelyeket még 2018-ban, Trump elnöksége alatt vezettek be. A meglévő illetékek nagy része változatlanul maradhat, az új intézkedések pedig az említett kulcsfontosságú iparágakat célozzák meg.

A bejelentés állítólag jövő kedden várható.

Ez a lépés lehet az egyik legfontosabb Biden kormányzat részéről a Kínával való gazdasági verseny kezelésében. Korábban már felmerült a kínai acélra és alumíniumra vonatkozó vámok emelése, valamint új vizsgálatok indítása, például a hajóépítő ipar terén.

Az intézkedésnek várhatóan jelentős hatása lesz az amerikai piacra és az ott tevékenykedő vállalatokra. Sok kínai zöldtechnológiai cég már korábban igyekezett csökkenteni az amerikai piaci kitettségét. A vámok azonban valószínűleg kevés azonnali hatással bírnak a kínai autógyártókra, mivel azok többnyire ki vannak zárva az amerikai piacról a jelenlegi autópiaci vámok miatt. A napenergia-ipari vállalatok helyzete azért különbözik, mert többnyire harmadik országokból exportálnak az Egyesült Államokba, hogy elkerüljék a korlátozásokat.

Peking felszólítása Washingtonnak

A kínai külügyminisztérium szerint az előző amerikai kormányzat által kivetett vámok súlyosan megzavarták a két ország közötti gazdasági és kereskedelmi cseréket. Felszólították Washingtont, hogy törölje a korlátozásokat, és hozzátették, hogy Kína lépéseket fog tenni jogai és érdekei védelmében.

Ahelyett, hogy korrigálta volna helytelen gyakorlatát, az Egyesült Államok folytatta a gazdasági és kereskedelmi kérdések átpolitizálását. A vámok további emelése a sérülést csak tetézi

– mondta Lin Jian, a minisztérium szóvivője pénteken egy szokásos tájékoztatón.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetői kritizálták Pekinget az állami támogatás miatt, amely szerintük az olcsó export áradatát táplálta, amely veszélyezteti a munkahelyeket a piacukon. Az EU októberben vizsgálatot indított az elektromos járművek támogatásával kapcsolatban, amely júliusig további vámok bevezetéséhez vezethet.

Az Egyesült Államok szembeszáll Kína tisztességtelen gazdasági gyakorlataival és ipari túlkapacitásával. Nem akarok harcot Kínával. Versenyt keresek, de tisztességes versenyt

– jelentette ki Joe Biden a múlt hónapban.

Kőkeményen kampányol Biden és Trump

Biden és Trump azon verseng, hogy keménynek tűnjenek Kínával szemben, miközben a novemberi választási visszavágó felé tartanak. Biden a múlt hónapban aláírta azt a törvényjavaslatot, amely visszaszámlálást indított a TikTok videómegosztó platform számára, hogy váljon meg kínai anyavállalatától, a ByteDance-től, vagy hagyja el az amerikai piacot.

Az exelnök megígérte, hogy újraválasztása esetén mindenütt megemeli a Kínára kivetett vámokat, és 60 százalékos adót ígért minden kínai importra. Sok demokrata elutasította ezt a megközelítést, többek között azért, mert az inflációval küzdő amerikai fogyasztók számára ez áremeléssel járna.

Chuck Grassley iowai republikános szenátor arra számít, hogy Peking ismét válaszlépéseket tesz. "Tudjuk, hogyan reagált Kína, amikor Trump vámokat vetett ki. A mezőgazdaságot sújtották vele. Nem vagyok benne biztos, hogy most ugyanúgy csapnak majd le a mezőgazdaságra, mint akkor, de vissza fognak ütni.”

Hatékony stratégiai vámok kellenek

Joe Biden bejelentését hivatalosan Katherine Tai amerikai kereskedelmi képviselő hivatala léptetné életbe, aki a múlt hónapban azt mondta, hogy a 2022-ben kezdődött felülvizsgálat lezárására számít, amely hamarosan véget ér. Hozzátette, hogy a kormányzat vizsgálta, hogyan lehetne a vámokat hatékonyabbá tenni.

A lépés azután történt, hogy az elnök a múlt hónapban új, 25 százalékos vámokat javasolt a kínai acélra és alumíniumra egy sor olyan lépés részeként, amelyek célja az amerikai acélipar megerősítése és a választások évében a munkavállalók megnyerése. Ezt a fogadalmat nagyrészt szimbolikusnak tekintették, mivel Kína jelenleg kevés fémet exportál az Egyesült Államokba.

Peking visszafogottan válaszolt a fémek korlátozásával való fenyegetésre, és vámokat vetett ki az amerikai propionsavra, amely a vámadatok szerint tavaly 7 millió dollár értékű exportpiacot jelentett az amerikaiaknak. Az iparágak szélesebb spektrumára kivetett vámok azonban erősebb választ válthatnak ki a kínai tisztviselőkből.

A meglévő vámok teljes skálája kiterjed az ipari alapanyagok (mikrochipek, vegyi anyagok), a fogyasztási cikkek (ruházati cikkek és bútorok) behozatalára. Donald Trump 2018-ban vetette ki az első vámokat az 1974-es kereskedelmi törvény 301. szakaszára hivatkozva.