Magyarország már tavaly teljesítette a NATO elvárásait

Magyarország időben és megfelelő stratégiával kezdte meg a védelmi ipar újjáépítését, és már tavaly elérte a NATO által elvárt GDP-arányos 2 százalékos védelmi kiadást – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

A Hungarian Defense Industry Summit keretében a miniszter beszédet tartott, melyben kifejtette, hogy a világpolitikai helyzet változása és a nagyhatalmak közötti versengés miatt a kormányok és állampolgárok biztonsághoz való viszonya is átalakult. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, hogy a 2010-es kormányváltás óta Magyarország felismerte a haderőfejlesztés és egy önálló védelmi ipar kiépítésének fontosságát.

A honvédelmi miniszter kiemelte, hogy a védelmi ipar nemcsak a katonai szuverenitást erősíti, hanem a gazdaság egyik új motorjaként is funkcionálhat, hiszen a GDP egyre nagyobb részét képes előállítani. Szalay-Bobrovniczky Kristóf részletezte, hogy rövid idő alatt, szinte a nulláról indítva, ma már több helyen is működnek védelmiipari gyárak: Zalaegerszegen a Lynx harckocsik, Kiskunfélegyházán kézifegyverek, Gyulán az Airbus helikopterek alkatrészei, Várpalotán egy lőszergyár, Kaposváron a Gidrán harcjármű integrációja, és a tervek szerint Győrben az alapjárművek gyártása.

A miniszter szerint a kormány kiemelt feladata, hogy olyan feltételeket teremtsen, amelyek lehetővé teszik a hazai vállalkozások számára, hogy egyre nagyobb számban kapcsolódjanak be a védelmi ipar termelésébe. A konferenciát szervező EuroAtlantic Zrt. alapító elnöke a köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a 20. századi geopolitikai rendszer eltűnőben van, és egy új, 21. századi rendszer veszi át a helyét, amely drámaian megváltoztatja a hadviselést és új követelményeket támaszt a védelmi ipar szereplőivel szemben.