Méhészek országos kampányt indítanának a mézfogyasztás népszerűsítéséért

Több évtizedes tapasztalattal rendelkező méhészek szerint az iskolákban a cukrot fel kellene váltani a minőségi magyar mézzel. A méhészek és a brüsszeli bürokrácia közötti szélmalomharc ellenére, Magyarország jelentős eredményeket ért el a méhészeti tevékenység támogatásában.

Az Economxnak nyilatkozó méhészek szerint a mézfogyasztás népszerűsítésére van szükség, különösen az iskolákban, ahol a cukrot helyettesíteni kellene a magyar mézzel. Az Európai Unióban Magyarország volt az első, amely állatjóléti támogatást vezetett be a méhészek számára, évente 15 euró értékben méhcsaládonként. Emellett az agrárminiszter, Nagy István kiemelte, hogy az uniós agrárminiszterek egyetértettek abban, hogy a mézesüvegeken kötelező legyen feltüntetni a méz származási helyét és pontos százalékos arányát.

A méhészek 890 ezer méhcsalád után igényeltek kifizetést az egységes kérelem keretei között, és 5 éve kapnak méhegészségügyi támogatást is, évente 1 millió méhcsalád után, méhcsaládonként 1000 forint értékben. A miniszter szerint Brüsszel szemléletváltásra lett bírva az Ukrajnából importált mézzel kapcsolatban, és 17 százalékos vámot vet ki az átlag feletti behozatalra.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerint a svájci példát kellene követni, ahol a közbeszerzési jogszabályok előírják, hogy a termékeket helyi cégektől, termelőktől kell beszerezni. A méhészágazat bár nem a legnagyobb szereplője a magyar élelmiszerpiacnak, de csúcsminőségű termékről van szó.

Nagy István agrárminiszter és Sárközi Zsolt méhész egyaránt úgy vélik, hogy a médiában megjelenő negatív hírek elriaszthatják a fogyasztókat. Sárközi Zsolt hangsúlyozza, hogy a méhészeknek össze kellene fogniuk, és a nagybani áraknak arányban kellene állniuk az értékesítési árakkal. Példaként említette, hogy ha az akácméz üvegezve 3600 forint, akkor a felvásárlási ár 1800 forint kellene legyen.

Az agrárminiszter szerint is szükség van a tudatos hazai fogyasztókra, és a termelőktől közvetlenül kellene vásárolni a magyar mézet.