Lengyelország műholdprogramra vesz fel hitelt

Lengyelország 300 millió eurós hitelt vesz fel az Európai Beruházási Banktól (EIB), hogy finanszírozza a lengyel-francia műholdprogramot, amely az európai légvédelmi projekt részét képezi. Donald Tusk lengyel kormányfő ezt a hírt Varsóban jelentette be, Nadia Calvino EIB-elnökkel tartott közös sajtókonferencián.

Tusk kiemelte, hogy Lengyelország "nagyon olcsó, előnyös hitelekre számíthat" azon beruházások esetében, amelyek civil feladatokat is ellátnak, de egyúttal védelmi és biztonsági célokat is szolgálnak. A kormányfő tájékoztatása szerint a hitel a francia részvétellel megvalósítandó lengyel műholdprogramot támogatja, amelynek megállapodását hétfőn írták alá.

Tusk hozzátette, hogy a hitel segítségével "egy lépéssel előrehaladunk a lengyelországi és az európai vaskupola létesítésének tervében", amelynek a műholdrendszerek és a felderítő rendszerek nélkülözhetetlen részét képezik. A miniszterelnök bejelentette, hogy néhány napon belül több más európai miniszterelnökkel együtt bemutatja az Európai Bizottságnak a légvédelmi rendszer létesítésének tervét, amelynek célja, hogy "a páneurópai légvédelemnek, az Európa felett átívelő vaskupolának az eszméje egyre kevésbé legyen álom, és egyre inkább valódi, gyakorlati tervvé váljon".

Nadia Calvino, az EIB elnöke elmondta, hogy a lengyel műholdprogramra szánt 300 millió euró odaítélése az EIB első lépése az európai biztonsági és védelmi terv megvalósításának támogatásában. Tusk háláját fejezte ki az EIB-nek, amiért kész támogatni Lengyelország keleti határának védelmét, és utalt korábbi bejelentésére, miszerint tovább kívánják erősíteni a keleti határszakaszt már védő, elektronikus rendszerrel felszerelt acélkerítést, és a tervek szerint 2,5 milliárd dollárt fordítanak a biztonság és az elrettentés fokozására az Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös határvonalon.

A Keleti pajzs nevű projekt keretében megvalósítandó erődítményrendszer építésekor a határt környezetvédelmi jellegű beruházásokkal is biztosítani tervezik, valamint fejleszteni fogják a civil célokra is felhasználható infrastruktúrát. Marcin Kierwinski, a múlt héten a posztjáról távozott lengyel belügyminiszter, a TOK FM lengyel kereskedelmi rádiónak nyilatkozva konkrét bunker- és lőállási rendszereket, lövészárkokat, "különböző típusú blokádokat" említett, amelyek megakadályoznák, hogy például harckocsik átlépjék a lengyel határt.