Meglepő csavar a hazai benzináraknál

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) adatai szerint a 95-ös benzin ára csökkent Magyarországon, míg a gázolaj ára enyhén emelkedett az előző heti adatokhoz képest, így a hazai üzemanyagárak már olcsóbbak, mint a szomszédos országokban.

A KSH legfrissebb összeállítása alapján a 95-ös benzin magyarországi átlagára 13 forinttal csökkent, míg a gázolajé 14 forinttal az előző heti adathoz képest. A benzin átlagára a héten 626, a dízel üzemanyag ára pedig 614 forint volt Magyarországon. Ezzel szemben a szomszédos országokban a benzin átlagára 630, a dízelé 620 forint volt.

A MÁSZ adatai szerint a 95-ös motorbenzin pénteki 613 forintos átlagára 10 forinttal alacsonyabb, a 604 forintos dízelár 1 forinttal magasabb, mint a szomszédos országok átlagára. A benzin ára egy hét alatt 14 forinttal, a dízelé 10 forinttal csökkent, míg a környező országokban 8 forintnak megfelelő csökkenést mutatott mindkettő.

A benzin ára Szerbiában (672 forint), Ausztriában (656 forint) és Szlovákiában (641 forint) magasabb, mint Magyarországon, Horvátországban, Szlovéniában (egyformán 598 forint) és Romániában (575 forint) olcsóbb. A dízelért Szerbiában (684 forint) és Ausztriában (645 forint) többet kell fizetni, Szlovákiában (598 forint), Szlovéniában (575 forint) Romániában (571 forint) és Horvátországban (548 forint) viszont kevesebbet.

A kormány elégedett az üzemanyagárak csökkenésével

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint a kormány elégedett az üzemanyagárak csökkenésével, és a jelenlegi csökkentésekkel elérték a szomszédos országok átlagát. A kormány a szomszédos országok átlagára alapozva kérte az üzemanyag-kereskedőket, hogy közelítsék az áraikat a régiós szintekhez. A kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől, hogy az árakat a szomszédos országok szintjén tartsák.

Orbán Viktor miniszterelnök egy hete kijelentette, hogy jogos elvárás, hogy a magyar emberek olyan áron jussanak hozzá az üzemanyagokhoz, mint a régiós polgárok. Nagy Márton hozzátette, hogy a kormány beavatkozása az üzemanyagárakba inkább önkéntes vállalásra épül, mint erős regulációra, és ez megtette a hatását.

Nagy Márton még április közepén hívta egyeztetésre a MÁSZ képviselőit, majd megállapította, hogy drága a benzin. Első körben arra utasította a KSH-t, hogy készítsen el egy összehasonlítást a regionális üzemanyagárakról, majd amikor ez megjelent, és tényleg az állt benne, amit a miniszter állított, jöhetett a következő lépés: a kormány nevében felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy az áraikat önkéntesen igazítsák a régiós átlaghoz, mert ha nem, akkor a kormány „kemény eszközökkel” avatkozik be.

Hétfőn pedig tovább csökken bruttó 4 forinttal a benzin ára, a gázolajé viszont kettővel drágul. A Mol nemrég jelentette be, hogy a korábban évekig jellemző két árazás után – szerda, péntek – többször is változtathatja adott héten az árakat a nagykereskedők felé. Ennek nyomán volt már szombaton is árváltozás, és mint látni, a hétfő is lehet ilyen nap.

: (Index) : (MTI) : (MTI) : (Economx) : (Economx)