A MOZ.GO, a Magyar Mozgókép Fesztivál izgalmai

2024. június 12-én veszi kezdetét a magyar filmek legnagyobb ünnepe, a MOZ.GO, a Magyar Mozgókép Fesztivál, melyet a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervez, a Magyar Filmakadémia védnökségével.

A fesztivál Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban kerül megrendezésre, ahol 12 helyszínen közel 100 magyar filmet, köztük számos premiert, jelképes 500 Ft-os áron tekinthetnek meg a látogatók. Az esemény során a közönség betekintést nyerhet olyan készülő magyar alkotások kulisszatitkaiba is, mint a Hunyadi és a S.E.R.E.G.

A fesztivál nyitónapján a veszprémi História Kertben kerül sor a Ma este gyilkolunk című krimi-vígjáték premier előtti gálavetítésére. A film főszereplőjét Kern András alakítja, mellette olyan neves színészeket láthatunk, mint Pogány Judit, Jordán Tamás és Bodrogi Gyula.

A MOZ.GO-n debütál többek között Pigniczky Réka Kaláka – a Kárpátoktól a Karib-tengerig című filmje, Hegedűs Péter Hallasz engem? című VR és animációs elemeket is tartalmazó alkotása, valamint Surányi András Eötvös Péter című portréfilmje is.

Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter kiemelte, hogy a magyar film már nem csak "hazajár", hanem otthon is érzi magát Veszprémben és a Balatonnál, és hogy céljuk Európa új kulturális-kreatív ipar régiójává válni.

Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerint a fesztivál műfaji sokszínűséggel és inspiráló filmekkel várja a nagyközönséget és a szakmát.

A fesztivál új neve, a MOZ.GO, a magyar mozi szó gyökereihez nyúlik vissza, és új helyszínekkel is bővül az esemény. A háziasszony Morvai Noémi lesz, az MTVA M5 kulturális csatorna kiemelt szerkesztő-műsorvezetője.

A Magyar Mozgókép Díjakról egy öt fős szakmai zsűri dönt, melynek elnöke Ternovszky Béla rajzfilmrendező, a további tagok között pedig Udvaros Dorottya színművésznő, Dombrovszky Linda rendező, Kárász Róbert tartalomfejlesztésért felelős igazgató és Lukácsy György dramaturg, forgatókönyvíró található.

A fesztivál a Veszprém-Balaton régióban kerül megrendezésre, ahol a legújabb magyar alkotások, izgalmas sztárok és felejthetetlen moziélmények várják a filmbarátokat.