Az OTP bevezette a napi 1 millió forintos internetes átutalási limitet

Az OTP Bank ügyfeleit tájékoztatta, hogy bevezetett egy napi 1 millió forintos átutalási limitet az internetes és mobilbanki felületeken, amely a biztonságos online bankolás érdekében történt. Az intézkedés célja, hogy csökkentse az internetes és telefonos csalásokból adódó kockázatokat.

A Bank360 elemzése szerint az új limit azt jelenti, hogy az OTP internet- és mobilbanki felületeiről más bankoknál vezetett számlákra csak a megadott összeghatárig lehet pénzt utalni, hacsak az ügyfél nem módosítja előtte a limitet. Ez a lépés nem gátolja meg az egymillió forintot meghaladó összegek átutalását, csupán egy további biztonsági lépést igényel az ügyfelektől.

Az OTP által bevezetett intézkedés hasonló a bankkártyás készpénzfelvételi limithez, amelyet szintén minden egyes tranzakció előtt lehet módosítani. Ezáltal az ügyfelek maguk szabályozhatják pénzügyi tranzakcióik biztonságát.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ajánlásai alapján szeptembertől a többi banknak is kötelező lesz hasonló biztonsági lépéseket bevezetniük az internetbanki és mobilbanki szolgáltatásaikban, valamint a bankkártyáknál. Az OTP döntésének hátterében a biztonságos bankolás érdeke áll, és állításuk szerint a limittel az egyre gyakoribb internetes és telefonos csalások nagy részét ki lehet védeni.

Az ilyen helyzetekben jellemzően amúgy is nagyobb összeget emelnek le a csalók a károsultak számlájáról, miközben az egymillió forintos vagy azt meghaladó utalások ritkábban fordulnak elő az ügyfelek esetében. Az OTP már április közepén előre jelezte, hogy májusban be fogja vezetni az utalási limitet, és a banknál mérlegelték a lehetséges alapbeállításokat, ez alapján döntöttek az egymillió forintos limit mellett. Ez a plusz lépés tehát kevesebb gonddal jár, mintha az ügyfél lopás áldozatává válik.

Viszonylag ritkán fordul elő, hogy egy ügyfél ennél nagyobb összeget szeretne átutalni, egy-egy ügyfél több éves bankszámlahasználat során is legfeljebb 1-2 alkalommal hajt végre egymillió forintosnál nagyobb tranzakciót. Az ideiglenes, azaz éjfélig tartó limitfelfüggesztést pontosan az ilyen élethelyzetekre vezeti be az OTP, például ha valaki autót vásárol, és annak az árát szeretné átutalni, vagy egy drágább nyaralást kíván befizetni.