Elképesztő bérigények: nettó 650-850 ezer forintot keresnének a frissdiplomások

Az autopro.hu járműipari szakportál és a Trenkwalder Recruitment Kft. közös kutatása szerint a frissdiplomás mérnökök bérigénye emelkedett az elmúlt évhez képest. A több mint 400 műszaki felsőoktatási intézményben tanuló hallgató bevonásával készült felmérés rávilágított a mérnökhallgatók pályaorientációs preferenciáira, bérelvárásaikra és elhelyezkedési terveikre.

A kutatás eredményei alapján a műszaki képzésben részt vevő diákok 62,5%-a fontolgatja a külföldi munkavállalást, ami csak kis mértékben marad el a korábbi év 64%-os arányától. A belföldi mobilitás még ennél is magasabb, 70% nyilatkozott úgy, hogy az ország bármely részére hajlandó költözni egy megfelelő állásajánlatért, ami az előző évben mért 75%-hoz képest csökkenést mutat, de még mindig magas költözési hajlandóságot jelöl.

A magyarországi munkavállalást tervezők közül 57% szeretne legalább nettó 650 ezer forintos kezdő fizetést kapni, míg 22% már kezdő pozícióban is minimum nettó 850 ezer forintos fizetést várna el. Ezzel szemben egy évvel korábban a válaszadók 27%-a tartotta elvárhatónak a 850 ezer forintos nettó fizetést kezdő mérnök pozícióban, és 45% szeretett volna legalább 650 ezer forintot kapni.

A külföldi munkavállalást fontolgató mérnökök közül 16,87% szeretne legalább nettó 5500 eurós (körülbelül 2,1 millió forint), míg közel 31% legalább 3500 eurós (körülbelül 1,3 millió forint) fizetést elérni.

A távmunka lehetősége is vonzó számukra, hiszen bár közel 40% preferálja a helyszíni munkavégzést, majdnem 50% szeretne hetente legalább két napot otthonról dolgozni. Az állandó otthoni munkavégzést azonban csak kevesebb mint 8% választaná az ideális opcióként.