Egy hónap alatt 6 százalékpontot zuhant a Fidesz népszerűsége a pártválasztók körében, azaz több mint 325 ezer szavazó hagyta ott a kormánypártokat – derült ki a Republikon Intézet februári pártpreferencia-kutatásából, amit a Telex ismertetett.

Januárban még 43 százalékra mérte a Republikon Intézet a Fidesz-KDNP támogatottságát, a kegyelmi botrány kitörése után pár héttel már csak a pártválasztók 37 százaléka mondta azt, hogy a Fidesz-KDNP-re szavazna egy most vasárnapi választáson.
Ez több, mint két éves negatív csúcsot jelent.

Csak viszonyításképp: tavaly februárban még 47 százalékon állt a kormánypártok támogatottsága, azaz egy év alatt 10 százalékpontot, több mint félmillió szavazót vesztettek.

A teljes népesség körében, bár még hibahatáron belül, de 2 százalékponttal csökkent Orbánék népszerűsége januárhoz képest, ez is évek óta nem látott mélypontot jelent.

Egy most vasárnapi választáson a magyar népesség alig több mint negyede (26 százalék) támogatná csak a kormánypártokat.
Az ellenzék mégsem tudott profitálni a Fidesz-KDNP jelentős visszaeséséből.

A legtöbb ellenzéki pártnak egyáltalán nem vagy csak alig nőtt a támogatottsága a kegyelmi botrány után. A Republikon elemzése szerint összességében hibahatáron belüli változások mérhetők az ellenzéki táboron belül.

A DK támogatottsága a teljes népesség körében 12 százalék maradt, a pártválasztóknál pedig 2 százalékponttal 17 százalékra csökkent a népszerűsége. A Momentum a teljes népesség körében 1 (6 százalék), a pártválasztóknál 2 százalékpontot (9 százalék) erősödött, így fej fej mellett áll a Mi Hazánk Mozgalommal.
(Utóbbi hónapok óta 6 és 9 százalékos támogatottsággal bír.)

A teljes népesség körében 6, a pártválasztóknál 8 százalékos a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, ám kérdés, a párt jövőjét miként befolyásolja, hogy vasárnap lemondott a két társelnök, Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna.

Az MSZP változatlanul 3 és 5 százalékon áll a teljes népesség és a pártválasztók körében, az LMP népszerűsége a teljes népesség körében 2-ről 3 százalékra nőtt, de a pártválasztóknál 4 százalékon maradt. A Jobbik-Konzervatívok a teljes népesség és a pártválasztók körében is hibahatáron belül, 1-1 százalékponttal erősödött. Ez azt jelenti, hogy az LMP és Jobbik három hónappal a választás előtt fej fej mellett állnak. A Párbeszéd-Zöldekre a teljes népesség 2, a pártválasztók 3 százaléka szavazna egy most vasárnapi választáson.

Tavaly augusztusban volt utoljára olyan alacsony a bizonytalanok aránya, mint az utóbbi hetekben. A januári 34 százalékról 29 százalékra csökkent februárban azok aránya, akik nem találnak pártot maguknak.

A Republikon Intézet elemzői szerint a Fidesz-KDNP EP-győzelmét továbbra sem veszélyezteti az ellenzék, de a kormánypártok, ha nem tudnak visszakapaszkodni, akár több EP-mandátumot is veszthetnek 2019-hez képest, és az önkormányzati választáson is súlyos vesztességekkel kell számolniuk.

Fotó: Facebook