Lázár János történelmi választási ígéretet tett Egerben

Egerben Lázár János, a Fidesz-KDNP politikusa, minden idők választási ígéretét tette meg, amely szerint a pártszövetség győzelme esetén a polgárok békében élhetnek és pénzügyi támogatást kapnak a kormányzati munkát segítő helyi közösségek.

Lázár János a Fidesz-KDNP egri kampánynyitó rendezvényén beszélt arról, hogy a június 9-i választásokon a szavazóknak háború vagy béke, marakodás vagy gyarapodás között kell dönteniük. Kiemelte, hogy a Fidesz számára a bizalom újbóli kiérdemlése a legfontosabb feladat, mind helyben, mind országos szinten, különösen a kegyelmi ügy óta, amely óta a párt "kicsit más történelmet ír és más időben és léptékben halad, mint ahogyan eredetileg tervezte".

A politikus szerint a jelenlegi helyzetben elengedhetetlen az összefogás, az alázat és a kemény munka. Ezt követően tette meg az ígéretet, hogy a Fidesz-KDNP győzelme esetén garantálják a polgárok békéjét és a kormányzati munkát támogató helyi közösségek pénzhez jutását.

Lázár János beszélt Novák Katalinról is, aki magyarázatot adott arra, miért adott kegyelmet a bicskei gyermekotthon pedofil bűncselekményért elítélt igazgatóját segítő K. Endrének, és hangsúlyozta, hogy "a kormánynak és Orbán Viktornak ehhez a döntéshez semmi köze nem volt". A politikus említést tett Magyar Péterről is, megjegyezve, hogy a jelenséget sem túlozni, sem alábecsülni nem szabad, és hogy a választást alulról, alázattal kell és lehet megnyerni.

Az európai parlamenti választások kapcsán Lázár úgy fogalmazott, hogy "két világ harcol egymással és aki azt gondolja, van híd közöttük, az téved". Szerinte a szavazás nem elvont dolgokról szól, hanem arról, hogy a magyarok, így az egriek sorsáról hol fognak dönteni. A "dollárcselédek" kifejezést használva az ellenzéki vezetőket nevezte meg, akik szerinte "ezt a cselédsorsot szánják az országnak is".

A 444 portálnak adott videóinterjúban Lázár János kifejtette a véleményét Varga Juditról, aki szerinte "hülyeségeket beszélt" a Rogán Antal emberei által esetlegesen manipulált nyomozati anyagokról, és azt mondta, hogy "aki jogász, az tudja, hogy egy ilyen beszélgetésnek nincs jogi relevanciája". Magyar Péterrel kapcsolatban elmondta, hogy dolgozott vele, és arra a munkájára rosszat mondani nem tud, de a személyeskedő részekben nem szeretne részt venni. Azt is hozzátette, hogy a Fidesz vezetőiben aggodalmat nem lát, és úgy véli, hogy az ellenzéki pártokra nagyobb veszélyt jelent ez a fajta politikai jelenség, mint a kormánypártra.

Végül a kegyelmi ügyről is megkérdezték Lázárt, aki szerint felháborító és megbocsáthatatlan, hogy Magyarországon egy kiskorú gyerek sérelmére elkövetett bűncselekményben kegyelmet adjanak, és az ilyen döntést hozó személy nem való a politikai közösségbe.

A Momentum Mozgalom kampánynyitóján Donáth Anna pártelnök és EP-listavezető kritikát fogalmazott meg Magyar Péterrel és a többi ellenzéki párttal szemben, de egyben kezet is nyújtott a rendszer lebontásában és egy új Magyarország felépítésében közös célok mentén. A Momentum külön listán indul az önkormányzati és az EP-választáson is, és a "Szabadság. Jövő. Európa." jelmondattal hirdeti kampányát. Donáth Anna hangsúlyozta, hogy a Momentum nem Brüsszelt akarja megállítani vagy elfoglalni, hanem együttműködni vele, békében. Cseh Katalin, a párt EP-képviselője szerint a Momentum nem üres ígéretekre kér támogatást, és az elmúlt öt évben elért legnagyobb brüsszeli eredményük az, hogy növelni tudták a közvetlenül Magyarországra érkező európai uniós támogatások összegét.