Magyar politikusok idézetei az ország EU-csatlakozásának évfordulóján

Magyarország 20 évvel ezelőtt, május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz. Megvizsgáltuk, hogy e jeles alkalomból milyen fontos üzeneteket közvetítettek a világ felé az ország politikusai.

Tamás Deutsch, az Európai Parlament Fidesz-delegációjának vezetője és a párt EP-listavezetője szerint az EU-tagság 20 évének legfontosabb tanulsága, hogy változásra van szükség Brüsszelben. Csaba Dömötör, fideszes országgyűlési képviselő, parlamenti államtitkár úgy véli, hogy ez nem az az Európai Unió, amelyről álmodtak. Eszter Vitályos, a kormány szóvivője, államtitkár a kormányzati kommunikációért felelős, országgyűlési képviselő szerint olyan Európát szeretnének, amely nem meggondolatlanul lép háborúba, nem enged be milliókat a migránsok közül, és hisz a nemzetállamok erejében.

Ádám Kósa, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője szerint 20 évvel ezelőtt, amikor beléptek az EU-ba, soha nem gondolták volna, hogy ma Európa válságok korát éli. Tamás Menczer, fideszes országgyűlési képviselő, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója szerint nem ezt ígérték nekik, változásra van szükség Brüsszelben. Gergely Karácsony, Budapest főpolgármestere szerint történelmi lehetőségük volt, amit sajnos elszalasztottak, különösen az Orbán-kormány, amely több mint két évtizede van hatalmon.

Szilárd Németh kormánybiztos, országgyűlési képviselő, a Fidesz alelnöke szerint 20 évvel ezelőtt a BÉKE és a JÓLÉT két alapvető európai érték miatt csatlakoztak az EU-hoz, ezeket kell visszahozni Brüsszelbe június 9-én. László Trócsányi, fideszes európai parlamenti képviselő szerint az Európai Unió a tagállamokért létezik, nem fordítva! Ez a jelmondatuk és küldetésük. Anna Donáth, a Momentum és az Új Európa frakció európai parlamenti képviselője szerint egyre többen mérgezik egyre gyakrabban az ország lelkét hamis vádakkal és gonosz propagandával Európa ellen.

Péter Magyar, a Tisza Párt alelnöke szerint Gyurcsány és Orbán alatt az EU egyik mintadiákjából az unió második legszegényebb tagállamává és hivatalosan a legkorruptabbá váltak.

+1. Viktor Orbán, a Fidesz elnöke 2004. április 19-én:

Az Európai Unióhoz való csatlakozás biztosítja a közép- és kelet-európai államok jövőjét.

A politikai kommunikáció terén a Fidesz és a hozzá közel álló Civil Összefogás Fórum (CÖF) áprilisban a YouTube-on futtatott hirdetésekkel kiemelkedő mértékben volt jelen. A Google Ads Transparency Center áprilisi összefoglalója szerint a Fidesz és a CÖF által futtatott hirdetések közül három az EU-ban azon a hónapon futtatott politikai hirdetések közül a legdrágábbak voltak. A CÖF, amely egy nevében civil szervezet, de az Orbán-kormányok politikai támogatását számos formában biztosította az évek során, a legdrágább hirdetést futtatta, amely Péter Magyart célozta meg, és 40-45 ezer euróba került.

A Fidesz és a CÖF által a top 20-ba bekerült nyolc hirdetés összesen több mint 50 milliószor futott le a YouTube-on, ami figyelemre méltó szám egy 10 millió alatti lakosságú országban. Áprilisban a CÖF volt az EU második legnagyobb politikai hirdetője a platformon, míg a Fidesz a negyedik. A magyar internetezőket célzó hirdetések tekintetében a költött 278 000 euró (108 millió HUF) a hónapban az első helyre emelte őket. A Fidesz oldalának dominanciája abban is megmutatkozik, hogy míg a CÖF 114 ezer eurót, a Fidesz 72 ezer eurót költött hirdetésekre áprilisban, az ellenzék oldalán a legmagasabb összegek 25 ezer (LMP), 8 ezer (Anna Donáth) és 5,6 ezer euró (Piroska Visi) voltak.

Magyarországról és a magyar hírekről gyors, pontos és pártatlan híreket közvetlenül az Ön postaládájába kézbesítve iratkozzon fel a Telex angol nyelvű hírlevelére!