Tömeges házasságkötésre kényszerítenének árvákat Nigériában

Nigériában emberi jogi aktivisták petíciót indítottak annak érdekében, hogy megakadályozzák száz fiatal lány és nő tömeges szertartáson történő házasságra kényszerítését. A petíció, amelyet már több mint nyolcezer ember írt alá, arra szólítja fel Niger állam kormányát, hogy inkább az oktatásra koncentráljanak, nem pedig a lányok házasságra kényszerítésére. A lányokat, akik árvák lettek, miután szüleiket emberrabló bandák ölték meg Észak-Nigériában, egy tömeges szertartáson kívánják férjhez adni.

A tömeges szertartást Abdulmalik Sarkindaji, Niger állam nemzetgyűlésének elnöke támogatja, aki kijelentette, hogy mivel a lányok árvák, ő állja majd a hozományt a vőlegényeknek. Az állam, ahol a szertartást tervezik, nagyrészt muszlim lakosságú.

Az aktivisták aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a lányok közül néhányan kiskorúak lehetnek, illetve hogy anyagi haszonszerzés céljából kényszerítenék őket a házasságra. Ezzel szemben Sarkindaji és a Nigeri Imámok Fóruma kijelentették, hogy a lányok nem kiskorúak, és a tömeges házasságkötés május 24-én fog megtörténni. Emellett fenyegetőztek jogi lépésekkel Nigéria nőügyi minisztere, Kennedy Ohanenye ellen, ha nem vonja vissza azt a nyilatkozatát, amely szerint a lányok kiskorúak.

Nigériában a törvényes házassági korhatár 18 év, azonban az ország északnyugati részén alkalmazott saría törvények szerint egy lány akkor kerülhet férjhez, amikor eléri a serdülőkort.