Viharos napra kell készülni

Pénteken az Időkép előrejelzése alapján országszerte esőre, záporra, zivatarra kell számítani, helyenként felhőszakadás és jégeső is előfordulhat. Jelentős mennyiségű csapadék várható több helyen.

A Dunántúlon és a déli területeken hosszabb napos időszakokra lehet számítani. A változó irányú szél élénk, erős lesz, zivatarok környezetében és a Dunántúli-középhegységben, valamint a Mecsek magasabb részein viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb hőmérséklet hajnalban 8 és 14 fok között alakul, míg napközben 15 és 27 fok közötti értékeket mérhetünk. A tartósabban borult, csapadékos északi tájakon lesz a leghűvösebb, és a záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokkal is hűvösebb lehet az idő.

Az ország középső részére riasztást adtak ki a heves zivatarok miatt, továbbá a zivatarok miatt figyelmeztetést adtak ki több vármegyére is, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest és Bács-Kiskun vármegye területén kettes fokú, narancs riasztás van érvényben.

Péntek délutánra sok felé eső, zápor, zivatar, valamint felhőszakadás és jégeső alakult ki az országban. Székesfehérváron diónyi jégdarabok hullanak az égből. A fronthoz kapcsolódó csapadékzóna először a Sopron-Szombathely-Bakony háromszögben mozgolódott, majd a Dunántúl északi felén sorra alakultak ki a zivatarok, az erősebbeket intenzív villámtevékenység kísérte. A Bakony felé tartó viharból és Ágfalváról is jeget jelentettek. A legújabb zivatarcella Székesfehérvár közelében pattant ki, ahol a vihar felhőszakadással, jégesővel érte el a várost, a legnagyobb jégszemek cseresznye és dió nagyságot is elérték. A szupercella a várost elhagyva Budapest felé vette az irányt.

A pünkösdi hétvégére sem ígérkezik sokkal szebb idő, felhős, csapadékos napok várnak ránk.