Elképesztő siker: magyar diákok nyerték az informatikai diákolimpiát

Egy magyar gimnázium diákjainak sikerült megnyerniük a Szíria által rendezett Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpia (IIOT) világversenyét, ahol a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanulói 9 másik csapatot utasítottak maguk mögé.

A "42" nevű csapat tagjai, Czanik Pál, Juhász-Molnár Erik, Simon László Bence és Szin Attila révén szerezték meg a győztes pontokat az utolsó percekben hibátlanul megoldott feladattal. A versenyen a magyarok mellett még egy hazai csapat, a "Dzsanos Buliáj" is részt vett, Molnár István Ádám, Nagy Martin, Koós Andor és Szörényi Zalán András összetételben, akik a negyedik helyen végeztek.

Nikházy László, a Neumann Társaság Tehetséggondozó szakosztályának kitüntetett tehetséggondozója szerint a magyar győzelem nagy jelentőséggel bír, hiszen az elmúlt években a román csapatok domináltak. Az informatikai tehetséggondozás jelentőségét hangsúlyozva kiemelte, hogy a diákok a Kódkupán is bizonyítottak, és a nemzetközi versenyen elért eredményük azt mutatja, mennyire fontos a fejlődési lehetőségek biztosítása.

Az Origo információi szerint a magyar diákok nemcsak a versenyen, hanem az előkészületek során is kiemelkedő szerepet vállaltak, ugyanis a versenyfeladatok kétharmadát magyar szakemberek segítségével állították össze. A verseny sajátossága, hogy a diákoknak csapatban kell együttműködniük, így a csapatmunka és a vitakultúra is fontos szerepet kapott. A jelenlegi szíriai helyzet miatt a résztvevők otthonról, online csatlakoztak a versenyhez.