Állatról emberre terjed a madárinfluenza – újabb világjárvány fenyeget

Az Egyesült Államokban megerősítették a madárinfluenza vírus tehénről emberre történő átadását. Egy tejtermelőnél a fertőzés szemgyulladásban merült ki, és nem okozott felső légúti megbetegedést, így a vírus nem terjedt tovább. Ez az első eset, amikor a magas patogenitású madárinfluenzát tejelő szarvasmarháknál mutatták ki.

A ScienceAlert szerint a 2020 óta világszerte terjedő magas patogenitású madárinfluenza A (H5N1) vírus egy tehénről egy tejtermelőre terjedt át az Egyesült Államokban, ami a vírus első megerősített tehénről emberre történő átadása volt. A fertőzést még idejében megállították, így a vírus nem okozott felső légúti megbetegedést, és kisebb az esélye annak, hogy másra is átterjedt.

A szakembereknek most lehetőségük van felmérni a fertőzés közegészségügyi veszélyét, hiszen bőséges információ áll rendelkezésre a vírus baromfik és vadon élő állatok közötti terjedéséről, valamint arról is, hogy hogyan jelentkezik a madárinfluenza az emberekben. Steve Presley környezeti toxikológus, a Texasi Műszaki Egyetem biológiai kutató laboratóriumának igazgatója szerint óriási dolog, hogy a vírus a madarakról átugrott az emlősökre, ebben az esetben a tejelő tehénre, majd az emberre.

A vírus csak nemrégiben terjedt át baromfiról a haszonállatokra az Egyesült Államokban, ami meglepte a szakértőket. A megfertőződött mezőgazdasági dolgozó 2024 márciusának végén számolt be a jobb szemében jelentkező bőrpírról és kellemetlen érzésről. A tejelő teheneket és a velük kapcsolatba kerülő személyeket most szigorúbban ellenőrzik, és az Egyesült Államokban ez a vírus okozta második emberi megbetegedés, de emberről emberre történő átvitelt még sehol sem észleltek.

A dolgozó mintájában azonosított vírus egy olyan változást (PB2 E627K) mutatott, amely összefüggésbe hozható az emlős gazdatestekhez való vírusadaptációval, és amelyet korábban a HPAI A(H5N1) vírusokkal és más madárinfluenza A vírus altípusokkal fertőzött emberekben és más emlősökben is kimutattak.

Maria Van Kerkhove epidemiológus, a WHO járvány- és világjárvány-felkészültségi és -megelőzési részlegének ideiglenes igazgatója a BBC-nek adott interjúban elmondta, hogy a WHO-nak meg kellene változnia az emberekre vonatkozó kockázatnak ahhoz, hogy a H5N1 elleni vakcinák fokozott fejlesztését vagy gyártását elindítsa. A WHO-nak ki kellene jelentenie, hogy a vírus világjárványt okozhat ahhoz, hogy az oltóanyag fejlesztésének és gyártásának fokozását elkezdjék. Maria Van Kerkhove hozzátette, hogy még nem látják az emberről emberre történő átvitelt.