Az N7 Holding Zrt. új vezérigazgatója Antal Ferenc

Nagy Márton, a Nemzetgazdasági Minisztérium minisztere, Antal Ferencet nevezte ki az N7 Holding Zrt. vezérigazgatójává, Palkovics László helyére, aki július 29-én távozott a védelmi ipari konglomerátum éléről. Az új vezérigazgató feladata a sikeres működés érdekében a vállalatirányítási elvek kidolgozása és végrehajtása.

A Nemzetgazdasági Minisztérium mostantól határozza meg a védelmi ipar fejlesztésének stratégiai irányait, miután átvette az N7 Holding Zrt. tulajdonosi jogait a Honvédelmi Minisztériumtól. Az N7 Holding a védelmi ipari vállalatokat foglalja magába, és egyedüli tulajdonosa a magyar légi irányítást ellátó HungaroControlnak.

Antal Ferenc közgazdász és jogász végzettségű, nemzetközi tanácsadói tapasztalattal rendelkezik, korábban a svájci Deloitte-nál dolgozott, és jelenleg a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai tranzakciókért és védelmi iparágért felelős helyettes államtitkáraként tevékenykedik.

Az N7 Holding Zrt. vezérigazgatói posztját 2024. augusztus 1-től tölti be. Palkovics László, az iparág és technológia korábbi minisztere, aki a cég előző vezérigazgatója volt, havi bruttó 5 millió forintos fizetést kapott. A Nemzetgazdasági Minisztérium célja a nemzeti védelmi ipar fejlesztése és bővítése, hogy megfeleljen a Magyar Honvédség jövőbeli igényeinek és biztosítsa az iparág fenntarthatóságát. A Zrínyi Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében a hazai védelmi ipar fejlesztése és a nemzetközi piacokra való belépés a cél.

A versenyképes hadiipar fejlesztése és bővítése szuverenitási kérdés és stratégiai cél, amely a jelenkor biztonsági kihívásai miatt kiemelt jelentőséggel bír. A Nagy Márton által lefektetett kiemelt célok között szerepel, hogy a nemzeti hadiipar körébe tartozó társaságok, a stratégiai partnerekkel együttműködve, képesek legyenek kielégíteni a Magyar Honvédség jövőbeni fejlesztési és hadtáp igényeit, valamint megjelenjenek a nemzetközi piacokon, hosszútávra biztosítva ezzel az iparág magyarországi jövőjét és fenntarthatóságát. Emellett a gazdasági növekedésben is egyre hangsúlyosabb szerephez jut a védelmi ipar, amely az ipar teljesítményének fokozásán keresztül érdemben hozzájárul a magyar gazdaság jövő évi 4 százalékos növekedési céljának eléréséhez. Az N7 2021 óta működik, feladata a magyar hadiipar-fejlesztés összefogása, a magyar hadiipari innovációs tevékenység koordinálása. A 2015 óta zajló magyar haderőfejlesztési programmal együtt a hadiipar fejlesztése is zajlik hazánkban, ennek célja kezdetektől fogva nem csupán a Magyar Honvédség újrafegyverzése, hanem az, hogy a védelmi ipar exportképesen és nyereségesen működjön Magyarországon.