Pokorni Zoltán a hegyvidéki választásokról és a politikai kommunikációról beszélt

Pokorni Zoltán, a Hegyvidék leköszönő polgármestere, értékelte Kovács Gergely győzelmét a kerületi választásokon, és az ellenzéki kommunikáció trendjeire hívta fel a figyelmet. Pokorni kiemelte a választói demográfia változásait és a tiltakozó szavazatok hatását. Szeptembertől részmunkaidőben a Toldy Ferenc Gimnáziumban fog tanítani, és hangsúlyozta, hogy nincs haragja Kovács Gergely győzelme miatt, valamint a településvezetés összetettségét emelte ki. Beszélt a vitatott Turul-szoborról és annak történelmi jelentőségéről is, terveiről az oktatási érdekeltekkel való együttműködésre és a lehetséges írott anyagok létrehozásáról ezekből a kapcsolatokból.

A Mandinernek adott interjúban Pokorni a "Magyar Péter jelenséget" is érintette, és kifejtette, hogy a Kutyapárt győzelme a drogkereskedelemmel szembeni elrettentés hiányának köszönhető, valamint kiemelte a párt ellenzéki identitását. A Tisza Párt hasonló megközelítését is megjegyezte, amelynek alelnöke, Radnai Márk szerint a párt nem a hagyományos politikai eredményekért, hanem a rendszer megdöntéséért és a kétharmados többség megszerzéséért küzd. Úgy véli, a Kutyapárt készül elszigetelődni az ellenzéktől, mivel nem nyitottak a kormányzat vagy a városvezetés irányába folytatott párbeszédre. A volt szanatórium területén tervezett fejlesztési projekt kapcsán kifejtette, hogy a zöldterületek növekedni fognak Kovács Gergely állításaival ellentétben. Pokorni hangsúlyozta a múlt megértésének és szembenézésének fontosságát, nem pedig annak teljes eltörlését, utalva a turul-szobor terveire. Kovács Gergely vádjainak hiányzó részleteit kritizálta, és a politikai kampányokban a tömör üzenetek szükségességét emelte ki.

Pokorni megjegyezte, hogy Kovács Gergely egyedi stílusa – a sörösdobozok, cigaretták és izzadt ingek – üvegplafont helyezett a feje fölé, amit egyes kerületi lakosok akadálynak láttak, a drogkereskedelemmel kapcsolatos vádak mellett. Úgy véli, ez nem kérdőjelezte meg Kovács képességét a közügyek kezelésére, hanem megerősítette a Kutyapárt ellenzéki természetét. Összehasonlította ezt a Fidesz korai '90-es évekbeli sikerével. Pokorni beszélt az új polgármester szimbolikus politikájáról és a vitatott turul-szobor kérdéséről is. A nemzeti kampányokkal kapcsolatban kritizálta a modern politikában az egyszerűsített üzeneteket. Kifejezte nemtetszését a jelenlegi politikai irányzattal szemben, és hangsúlyozta, hogy nem a népszerűség kedvéért lépett be a politikába. Említette, hogy harminc év politizálás után elhagyja a Fideszt és visszatér a tanításhoz.

Pokorni szerint a Fidesz-KDNP túl hosszú ideje sikeres, ami a fiatal választók számára a hatalom szinonimájává tette Orbán Viktort, és ez a kamaszkor jellemző lázadó szellemével összhangban áll. A választási eredményeket értékelve úgy vélekedett, hogy a politikában sokan osztják a "kamaszos illúziót", és ez magyarázhatja a kutyapárti sikerét. Azt is hozzátette, hogy nem olyan egyszerű csődbe vinni egy önkormányzatot, és a szimbolikus politizálás is csak időtöltés lehet.

Pokorni kijelentette, hogy a modern politikai kommunikációban a közösségi médiaplatformok és a rövid üzenetek dominálnak, ami a populizmus egy új formáját jelenti, és a politikusok számára kényszer, nem vállalás. A "Magyar Péter-jelenségről" szólva kifejezte távolságtartását az igazság lájkokkal való mérésétől és a politika változó táját hangsúlyozta.

Végül Pokorni elmondta, hogy szeptembertől óraadó tanár lesz a Toldy Ferenc Gimnáziumban, és az oktatás területén szeretne mélyebb megértést nyerni, valamint nem zárta ki, hogy ebből olvasható anyag is születhet. Azonban hangsúlyozta, hogy ez semmiképp sem lesz politikai termék.