Cindy Crawford és lánya, Kaia Gerber a párizsi olimpián

Cindy Crawford és 22 éves lánya, Kaia Gerber olyan összehangoltan jelentek meg a vörös szőnyegen, hogy szinte ikreknek tűntek. Az eseményen az Omega óramárka képviseletében vettek részt, amely az olimpiai játékok hivatalos időmérő partnere.

Cindy Crawford, az 58 éves amerikai szupermodell egy klasszikus fekete estélyit viselt, míg modellként dolgozó lánya, Kaia egy spagettipántos Gucci-miniruhában tündökölt. Az anya és lánya figyelemre méltó megjelenésével minden tekintetet magukra vonzottak a vörös szőnyegen. A párizsi olimpiának otthont adó városban zajló események során a szerdai versenynap legemlékezetesebb pillanatai között voltak a sportolók lenyűgöző teljesítményei, mint például a vízbe ugrások a Szajnában, Szilágyi Áron öröme és LeBron James zsákolásai.

Milliárdos kártérítések a környezetvédő kormányoktól

A fosszilis tüzelőanyagokat használó vállalatok milliárdos nagyságrendű kártérítéseket követelnek a klímavédelmi okokból őket diszkrimináló kormányoktól, egy nemzetközi rendelkezés alapján.

Ezek a vállalatok az úgynevezett befektetői-állami vitarendezési záradék (ISDS) keretében követelik a kártérítéseket, amely lehetővé teszi számukra, hogy a helyi bíróságok helyett nemzetközi választottbírósági eljárásban oldják meg konfliktusaikat a kormányokkal. Az E3G klímavédelmi agytröszt jelentése szerint ez a rendelkezés elsősorban azokat a cégeket védi, amelyek évente 1,6 gigatonna szén-dioxid-egyenértéket bocsátanak ki.

A Nemzetközi Környezetvédelmi és Fejlesztési Intézet (IIED) adatai alapján a fosszilis tüzelőanyag-ipar szereplőihez kötődik az ISDS-ügyek több mint 20 százaléka, és ezek a vállalatok már legalább 80 milliárd dollár kártérítést nyertek el. Például a Rockhopper Exploration Plc olajvállalat 190 millió euró (nagyjából 75 milliárd forint) állami kompenzációt kapott, miután az olasz kormány klímavédelmi okokból nem adott nekik termelési koncessziót.

Szakértők szerint a Párizsi Megállapodásban foglalt éghajlat-változási kötelezettségeket teljesítő kormányok akár 340 milliárd dolláros felelősséggel tartozhatnak a jövőbeli ISDS-ügyekben. Lisa Sachs, fenntartható befektetéssel foglalkozó szakértő szerint az éghajlatváltozással kapcsolatos szükséges intézkedéseket meghozó államok egyre nagyobb kockázatnak lehetnek kitéve az ISDS-követelésekkel való visszaélés szempontjából. Tai-Heng Cheng, a Sidley Austin LLP ügyvédi iroda partnere szerint az éghajlatváltozással kapcsolatos szabályozás fejlődésével csökkenni fognak a befektetők és a kormányok elvárásai közötti eltérések.