Új vezető a HungaroControl élén

2024. augusztus 1-jétől Turi Ferenc veszi át a HungaroControl vezérigazgatói posztját Tóth Lászlótól, a Nemzetgazdasági Minisztérium közvetett irányítása alatt, Nagy Márton miniszter iránymutatása alapján, azzal a céllal, hogy biztosítsa a biztonságos és zavartalan légi forgalmat.

A HungaroControl, amely mostantól a Nemzetgazdasági Minisztérium közvetett irányítása alá tartozik, 2024. augusztus 1-től Turi Ferencet nevezi ki vezérigazgatónak, aki Tóth Lászlót váltja a poszton. Turi Ferencnek több mint 40 éves tapasztalata van a légi közlekedés területén, különböző vezetői pozíciókat töltött be, többek között a MALÉV-nál és a Roland Berger-nél is dolgozott, valamint a Capitol Consulting Group ügyvezető partnere volt. A váltás hátterében a légi forgalom terén tapasztalt elfogadhatatlan késések állnak, amelyek részben az irányító kapacitások problémáira vezethetők vissza.

A cég fő célja a magyar légi forgalom minőségének jelentős javítása, szoros együttműködés kialakítása az Eurocontrol-lal, és a magyar érdekek hatékonyabb képviselete. Kiemelt feladat a megnövekedett átrepülő forgalom stabilizálása, a díjszerkezet felülvizsgálata és szükség esetén módosítása, valamint a szakmai és emberi erőforrások tevékenységének megerősítése. Továbbá stratégiai partnerség kiépítése a Budapest Airporttal is tervezett, amelynek fejlesztési tervei a magyar légtér forgalmának növekedésére reagálnak.

A kormányzat aggodalmát fejezte ki a légi utazásokban tapasztalt elfogadhatatlan késések miatt, ami új vezetőség kinevezését indokolta. A Budapest Airport nemrégiben történt 3,1 milliárd eurós felvásárlása is e problémák kezelését célozza. Turi Ferenc kiemelte az Eurocontrol szerepét az európai légi forgalom koordinálásában, és a jövőbeni tervek között szerepel a díjszerkezet áttekintése és potenciális módosítása is. Tóth László távozása kölcsönös megegyezéssel történt, annak ellenére, hogy Nagy Márton miniszter cselekvési tervet kért a légi forgalmi káosz kezelésére.

Az új vezérigazgató kinevezését Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára jelentette be, aki jól ismeri Turi Ferencet, hiszen közös munkájuk során meghatározó szerepet játszott a Budapest Airport visszavételében. Turi Ferenc a Malévnál kezdte szakmai pályáját, a chicagói régió igazgatójaként is dolgozott, majd kereskedelmi és marketing igazgató lett. A Roland Berger tanácsadócég ügyvezető igazgatójaként kormányokon átívelve segített a magyar államot légi közlekedési tanácsokkal. A Capitol Consulting Group ügyvezető partnereként együtt dolgozott Szepessy Kornéllal, a HungaroControl korábbi vezérigazgatójával, aki 2021-ben távozott a cégtől. Turi Ferencet a légi közlekedésben mindenki ismeri, és "nagyon profi" szakemberként tartják számon, aki nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkezik.