Dobrev Klára feljelentése ismét elutasítva: nincs bizonyíték zsebszerződésekre

A Fővárosi Főügyészség nem talált bizonyítékot a csongrádi ingatlanok jogellenes megszerzésére, így ismét elutasította Dobrev Klára feljelentését. A vizsgálatok során nem merült fel olyan tény vagy adat, amely alátámasztaná a szerződések semmisségét.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője szerint Sulyok Tamás, a köztársasági elnök ügyvédként részt vett a csongrádi földmaffia tevékenységében, és törvényellenesen játszott ki magyar termőföldeket külföldieknek. A politikus állítása szerint a földmaffia üzletei több mint 1000 hektár termőföldet érintettek Szeged környékén, amelyeket 3-4 ügyvéd segített külföldi kézre juttatni. Dobrev Klára feljelentést is tett Sulyok Tamás ellen, aki azonban cáfolatot adott ki az ügyben.

A Fővárosi Főügyészség a 2024. augusztus 1. napján kelt állásfoglalásával elutasította Dobrev Klára kérelmét. Az ügyészség áttekintette a hét Csongrád-Csanád megyei termőföld adásvételi szerződéseit és a földhivatali iratokat, valamint a korábban folyamatban volt polgári perben keletkezett bírósági ítéleteket. Megállapították, hogy a szerződések megkötésekor a felek nem színleltek, a szerződések jóerkölcsbe nem ütköztek, és tévedésbe ejtés miatti érvénytelenségük sem állt fenn. A szerződések nem ütköztek a megkötésekor hatályos termőföldtörvénybe sem, mivel az esetekben magyar állampolgárok kötöttek egymással szerződést.

Az ügyészség szerint egy ingatlan esetében egyértelműen megállapítható volt, hogy az jogszerűen, érvényes és hatályos jogügyletek eredményeként került a jelenlegi magyar állampolgár tulajdonosához. A további hat ingatlan a Magyar Állam tulajdonában áll, amelyeket jelzálogjog terhel, de a jelzálogjog bejegyzések alapjául szolgáló kölcsönszerződések semmisségére utaló tény vagy adat nem merült fel, így a bejegyzett jelzálogjogok ügyészi perindítás útján nem törölhetők.

Az ügyészség azt is vizsgálta, hogy az 1995 augusztusában megkötött, ügyvédi ellenjegyzést nem tartalmazó Igazolás elnevezésű irat és az adásvételi szerződés együtt vizsgálva zsebszerződésnek minősül-e. Mivel azonban a német nyelvű okiratban foglalt megállapodástól a felek utólag elálltak, így az nem volt a jogszabályok kijátszására alkalmas.

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség június 6-án már elutasította Dobrev Klára hivatali visszaélés, csalás és más bűncselekmények miatt tett feljelentését. Korábban már beszámoltunk arról, hogy Dobrev Klára feljelentése szerint Sulyok Tamás köztársasági elnök a 2014 és 2019 közötti időszakban alkotmánybíróként jogosulatlanul vette fel a fizetését, mert nem jelentette be az összeférhetetlenségét. A nyomozó ügyészség rendelkezésére álló adatok szerint – Dobrev Klára feljelentésével szemben – Sulyok Tamás már alkotmánybírói jelölését követően, de még a megválasztását megelőzően kérte ügyvédi tevékenységének szüneteltetését. A Szegedi Ügyvédi Kamara a 2014. szeptember 24. napján hozott határozatával tudomásul vette, hogy Sulyok Tamás 2014. szeptember 24. napjától határozatlan ideig szünetelteti ügyvédi tevékenységét kamarai tagságának fenntartása mellett, a szünetelés idejére helyettes ügyvédről gondoskodott.