Izraeli légicsapások a Hamász és az al-Káida vezetői ellen

Izraeli hadsereg (IDF) és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat közös akciójában Mohammed Deif, a Hamász katonai vezetője életét vesztette egy július 13-i rakétatámadásban Gázában, míg az al-Káida második emberét, Abu Mohammed al-Maszrit négy évvel ezelőtt ölték meg Teheránban.

Mohammed Deif, akit a ‘gázai Bin Laden’-ként is emlegetnek, a Hamász katonai vezetője volt, és ő irányította az iszlamista fegyvereseket Jahíje Szinuárral, a Hamász gázai vezetőjével együtt az október 7-én elkövetett terrortámadásban és az azóta folytatott gázai háborúban. Az izraeli védelmi miniszter, Joáv Galant szerint Deif meggyilkolása jelentős lépés a Hamász felszámolása felé. Deif már 1989-ben csatlakozott a Hamászhoz, és több merényletet is túlélt az évek során, beleértve egy 2002-es támadást, amelyben súlyosan megsebesült és elvesztette az egyik szemét, egyik lábát és karját. Az izraeli hadsereg a napokban jelentette be Deif halálát, miután kiderült, hogy a Hamász elsőszámú vezetőjét is megölték Teheránban. A Hamász nem erősítette meg, de nem is tagadta Deif halálát.

Az al-Káida hivatalos közleményben fejezte ki részvétét Iszmáil Hanije, a Hamász politikai vezetőjének halála miatt, aki egy teheráni izraeli légicsapásban vesztette életét. Az al-Káida megerősítette, hogy Abu Mohammed al-Maszri, a terrorszervezet második embere is meghalt egy 2020 augusztusi teheráni izraeli támadásban. A New York Times szerint al-Maszrit Teheránban, a nyílt utcán lőtték le izraeli titkos ügynökök, akik amerikai megbízást teljesítettek.

A Hamász közleménye szerint Hanije izraeli támadás áldozata lett, és a Hamász politikai hivatalának helyettes vezetője, Musza Abu Marzuk szerint Hanije meggyilkolása gyáva tett, amely nem marad válasz nélkül. Az al-Káida részvétnyilvánítása mellett nem közölt további részleteket al-Maszri halálával kapcsolatban.

Az IDF és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat közös akciójában július 13-án a légierő célzott rakétatámadása ölte meg Mohammed Deifet, az Izrael elleni október 7-én elkövetett terrortámadás megtervezőjét és katonai parancsnokát. A bejelentést azután tették, hogy az elmúlt hetekben egyre több bizonyítékot szereztek haláláról, és az elmúlt órákban hozzájutottak egy meg nem nevezett döntő bizonyítékhoz is arról, hogy az ellene végrehajtott merénylet Hán-Juniszban sikeres volt. Deif korábban már túlélt egy ellene irányított támadást, összesen hét merényletet élt túl, és 1989-ben 16 hónapra letartóztatták az izraeli hatóságok azzal a váddal, hogy a terrorszervezet katonai szárnyában működött. A börtönben hozta létre az al-Kasszám brigádokat izraeli katonák foglyul ejtésére. Ő tervezte a Hamász alagútrendszerét izraeli területek felé, és a Gázával szomszédos izraeli települések elleni rakétatámadásokat.