Tüntetések a Downing Street-en és Beatrix hercegnő divatdicsérete

Rendbontás tört ki a brit kormányfői hivatal közelében, a londoni Downing Street-en, ahol a tüntetők a southporti tragikus késelés miatt fejezték ki nemtetszésüket. Ugyanakkor a Tatler magazin 2024-es listáján Beatrix yorki hercegnőt választották Nagy-Britannia legjobban öltözött embereinek élére.

Szerda este a brit aktivisták és a rendfenntartó szervek közötti dulakodás során a tüntetők palackokkal, italosdobozokkal és petárdákkal dobálták meg a Downing Street kerítését. A Sky News tévécsatorna jelentése szerint a rendőrség több mint száz embert előállított. A megmozdulást "Enough is enough" (Elég volt) jelszóval szervezték, és a résztvevők azt skandálták, hogy "Mentsétek meg a gyermekeinket. Vissza akarjuk kapni az országunkat", miközben az illegális bevándorlás megfékezését követelték hangosbemondókon keresztül.

A tüntetők a brit hatóságokat azzal vádolják, hogy igyekeznek eltussolni a southporti elkövető származását, aki állítólag illegálisan érkezett muszlim menedékkérő lehetett, bár a rendőrség szerint a gyanúsított egy Nagy-Britanniában született 17 éves fiú. A tragédia hétfőn történt, amikor egy támadó halálra késelt három kislányt egy Taylor Swift-témájú tánc- és jógaprogramon, további nyolc gyermek és két felnőtt is megsebesült. Öt gyermek továbbra is válságos állapotban van.

A rendőrség szerint nem terrorcselekmény történt, és a gyanúsított fiatalt még hétfőn őrizetbe vették, szerdán pedig újfent megerősítették, hogy az illető Nagy-Britanniában született. Southportban kedden este a tüntetők rendőrségi furgonokat gyújtottak fel, és a rendőröket, valamint a város mecseténél parkoló autókat téglákkal, üvegekkel és tűzijátékokkal dobálták. A rendőrség szerint a zavargások résztvevőinek többsége nem helybéli volt, és az English Defence League szélsőjobboldali, iszlámellenes csoport támogatói közül került ki. Ötvenhárom rendőr sérült meg, nyolcan közülük súlyosan.

A divat világából érkező hírek szerint a Tatler magazin 2024-es listáján Beatrix yorki hercegnőt választották Nagy-Britannia legjobban öltözött embereinek élére. A lap a hercegnőt a tökéletesség hercegnőjeként emlegeti, aki a vintage ihletésű szabásokat a friss, kifutóról származó csillogással párosítja. A magazin öltözködési listáján korábban is szerepeltek a brit királyi család tagjai, például Katalin hercegnét 2022-ben választották a legjobban öltözött hírességnek.