Zöld rendszámú járművek: változások a kedvezményekben

Szeptember 1-jétől jelentős változások lépnek életbe a zöld rendszámú járművek kedvezményrendszerében Magyarországon. Ezentúl kizárólag a tisztán elektromos és nulla kibocsátású autók lesznek jogosultak a zöld rendszámra, míg a külső töltésű (5P) és növelt hatótávolságú (5N) hibrid elektromos járművek tulajdonosainak 2026. november 30-ig kell lecserélniük rendszámtábláikat fehér alapszínűre.

2016 óta a plug-in hibrid járművek jelentős kedvezményekben részesültek, azonban az eltelt nyolc év vegyes tapasztalatokat hozott mind a technológia környezetvédelmi értékére, mind az ezt használó autókra vonatkozán. Az Európai Számvevőszék megállapította, hogy a hálózatról tölthető hibridek valós vezetési feltételek mellett sokkal több károsanyagot bocsátanak ki, mint a laboratóriumi tesztek során mért értékek, átlagosan háromszorosa-ötszöröse lehet ez a mennyiség.

A Magyar Közlöny 2024. július 31-i számában megjelent kormányrendelet értelmében a zöld rendszámra ezentúl csak a tisztán elektromos és nulla emissziós gépjárművek lesznek jogosultak az első belföldi forgalomba helyezés során. A hibrid elektromos járművekre eddig kiadott zöld rendszámtáblákat a tulajdonosoknak fehér alapszínűre kell cserélniük.

A zöld rendszám eddig számos kedvezményt biztosított, mint például ingyenes parkolást, regisztrációs adó-, teljesítményarányos gépjárműadó- és vagyonszerzési illetékmentességet. A kormány új rendeletével a zöld rendszámmal járó kedvezményeket kizárólag a tisztán elektromos és nullakibocsátású autók számára kívánja fenntartani.

A változások célja, hogy a környezetvédelmi szempontokat jobban tükrözzék a kedvezmények, és így valóban azok a járművek részesüljenek előnyben, amelyek valóban hozzájárulnak a környezet védelméhez. A zöld rendszámhoz kapcsolódó adókedvezmények felülvizsgálata is folyamatban van. Az Építési és Közlekedési Minisztérium álláspontja szerint nem indokolt a zéró kibocsátású és plug-in hibrid járművek azonos mértékű kedvezményének fenntartása, mivel a plug-in hibrid technológia környezetvédelmi terhelése magasabb, mint a zéró kibocsátású járműveké, és lehetővé teszi, hogy zöld rendszámú luxusterepjárók élvezhessék a környezetkímélő autóknak járó kedvezményeket.

Fontos megjegyezni, hogy a zöld rendszám elvételével közvetlenül csak a parkolási kedvezménytől búcsúzhatnak ezen autók használói, a további kedvezmények, mint a vagyonszerzési illeték, teljesítményadó, regisztrációs díj és cégautóadó-mentesség nem közvetlenül a zöld rendszámhoz kapcsolódik. Igaz, a Magyar Közlönyben megjelent módosító rendeletben benne van az is, hogy folyamatban ezeknek az adókedvezményeknek a felülvizsgálata is.