Milák Kristóf ezüstje és Marchand történelmi győzelmei

Az olimpiai úszódöntők egyik legnagyobb küzdelmét és érdeklődést kiváltó eseményét láthattuk, amikor Milák Kristóf a 200 méteres pillangóúszásban a második helyen végzett, míg a francia León Marchand megnyerte a versenyt és új olimpiai csúcsot állított fel.

Szerda este Milák Kristóf a címvédőként kezdett, és 150 méternél még vezetett, de az utolsó hosszon Marchand 72 százados hátrányból 54 százados előnyt szerzett, és ezzel 1:51,21-es idővel új olimpiai csúcsot úszva megnyerte a versenyt. Milák Kristóf korábbi edzője, Selmeci Attila a Telexnek nyilatkozva elmondta, hogy bár Marchand kiváló formában érkezett, és jelentős fejlődést mutatott az előző évhez képest, Milák Kristóf tehetsége vitathatatlan a pillangóúszás terén.

Selmeci Attila szerint Milák Kristóf az előző felkészülési módszereit követve most is győzhetett volna, de a mostani felkészüléséről kevés információ áll rendelkezésre. Az edző úgy véli, hogy Milák nem kapta meg azt a terhelést a vízben, amit korábban, és ez az erő hiányában mutatkozott meg az utolsó ötven méteren. A párizsi játékokra való felkészüléséről szinte semmit nem lehetett megtudni, azon kívül, hogy edzője többször is elmondta, Kristóf nincs jó formában.

A verseny után Selmeci csalódottságot látott Milák arcán, de úgy véli, hogy a versenyző most a 100 méteres pillangóúszásban is aranyéremre tör, és ez a vereség ad neki muníciót a továbbiakban. A Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnökeként Selmeci izgatottan várja, hogy Milák mire lesz képes a következő versenyeken.

A győztes Marchand elismerően nyilatkozott Milák Kristófról, mondván, hogy sokkal gyorsabbnak tartja magánál, és célja az volt, hogy minél közelebb maradjon hozzá 150 méternél, majd az utolsó szakaszon minden erejét beleadva célba érjen. Marchand introvertált személyiségként furcsának találta a döntő középpontjában lenni, de a hazai szurkolók buzdítása elképesztő volt számára, és a duplázás számára is meglepetés volt. Milák az eredményhirdetés után nem állt meg a magyar újságíróknak, és a hivatalos sajtótájékoztatón sem vett részt.

Marchand a verseny után úgy fogalmazott, hogy félénknek tartja magát, így furcsa volt számára a szerda esti döntők középpontjában lenni, de a hazai közönség buzdítása vitte előre, mivel minden levegővételnél hallotta a szurkolókat a Paris La Défense Arénában. Az utolsó 50 méteren pedig a vízből is érzékelte, hogy a tömeg valósággal megőrül a lelátón. „Nagyon sok versenyét láttam már, és sokkal gyorsabbnak is gondolom Milák Kristófot magamnál, úgyhogy próbáltam minél közelebb lenni hozzá 150 méternél, utána pedig beleadni mindent a célig. Jól tudtam tapadni rá, mert messze volt a világcsúcsától, és a víz alatti úszásommal is sok időt tudtam rajta hozni. Nagyon élveztem ezt az úszást, ráadásul az egyéni csúcsomat is alaposan sikerült megjavítanom” – mondta Marchand az M4 Sport helyszíni stábjának.

A francia klasszis szerdán a 200 méter mellúszásban is aranyérmes lett, ami számára is meglepetés volt, hiszen meg sem fordult a fejében, hogy mindkét számot megnyerje. A helyzetét az is megnehezítette, hogy mindössze két órája volt a két döntő között a pihenésre, ezzel együtt minden pillanatát élvezte a szerdai versenynek.

Sós Csaba szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf a lehető legjobban építette fel az úszását 200 méter pillangón. Milák állítólag korábban megígérte, hogy nyilatkozni fog legalább az m4sportnak, ám az eredményhirdetést követően nem állt meg a magyar újságírók kérésére a vegyes zónában, illetve a hivatalos sajtótájékoztatón sem vett részt. Marchand sem volt ott, de ő a 200 méter mell döntője miatt, amelyet nem sokkal később meg is nyert.

Marchand történelmi teljesítményt nyújtott a párizsi olimpián, hiszen ő lett az első úszó, aki egy olimpián belül mellúszásban és pillangóban is aranyérmet nyert. Az olimpiák történetében csak egy úszó volt, aki mindkét számban döntőbe jutott volna, de Marchand két órán belül mindkét számot megnyerte, ami egészen felfoghatatlan. A francia úszócsaládból származó Marchand, aki Bob Bowman edző irányítása alatt készült, már három aranyérmet szerzett a játékokon, és pénteken a negyedik aranyért is megküzdhet a 200 méter vegyes döntőjében.