Ukrajna technikai csőd állapotában

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán aláírta azt a határozatot, amely augusztus 1-től október 1-ig felfüggeszti a külföldi adósság törlesztését, ami technikai csődbe sodorta az országot.

Ukrajna a hónap elején bejelentette, hogy kötvénytulajdonosok egy csoportjával előkészít egy megállapodást a közel 20 milliárd dolláros külföldi adósság átütemezéséről. Július 22-én pedig egy ideiglenesen elfogadott szerkezetátalakítási megállapodást jelentettek be, amelyet a kötvénytulajdonosok a következő hetekben várhatóan hivatalosan is jóváhagynak.

A szerdán aláírt határozat értelmében Ukrajna nem fogja kifizetni az augusztus 1-jén esedékes, 2026-os lejáratú eurókötvény 34 millió dolláros kamatszelvényét. A hitelmegállapodás 10 napos haladékot biztosít minden esedékes kamattörlesztésre, de a kormány már jelezte, hogy nem fog fizetni.

Amennyiben a mai határidejű kötelezettség teljesítése elmarad, Ukrajnát technikai csőd állapotában lehet tekinteni. Lehetséges még a kamattörlesztéssel kapcsolatos megállapodások átütemezése és újratárgyalása, de ez valószínűleg hosszadalmas folyamat lesz.

A csődesemény nem váratlan, mivel Ukrajna gazdasági teljesítménye az orosz agresszió miatt visszaesett, és külső segítség nélkül az állam nem tudna működni. A lépéssel Kijev több mint 11 milliárd dollárt spórolhat meg a következő három évben.

Eközben Zelenszkij a LeMonde-nak adott interjúban kifejtette, hogy Ukrajna kész diplomáciai úton rendezni a vitákat Oroszországgal, ha Moszkva is ezt akarja. Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy a területi integritás teljes helyreállítása szükséges Ukrajna igazságos békéjéhez, de ezt nem kizárólag fegyverekkel fogják elérni. Zelenszkij szerint a második békecsúcson Oroszország részvétele fontos lenne, mivel a nemzetek többsége támogatja ezt a kezdeményezést, és Ukrajna nem lehet ellene. A finn elnök, Alexander Stubb is előfeltételek nélküli béketárgyalásokat sürgetett, és arra kapacitálta Kijevet, hogy az oroszokat is bevonva próbáljanak tárgyalni a békéről.