Minden borulhat a Közel-Keleten, Joe Bidenék nagyon aggódnak

Joe Biden kormánya „nagyon aggódik” amiatt, hogy a kedd este történt közel-keleti események – különösen a Hamász vezetőinek meggyilkolása – mindent olyan erőfeszítést borítanak, amely a helyzet rendezését szolgálta. A történtek miatt borulhat az Egyesült Államok teljes stratégiája a régióban.

Izrael kedd este hajtott végre csapást Libanon ellen, válaszul a Hezbollah egyik támadására, amelyben több kiskorú meghalt. Majd pár órával később Iránban, egy légicsapásban meghalt Iszmail Haníje, a Hamász egyik legfontosabb vezetője is. Izrael az első csapást magára vállalta, a másodikat viszont hivatalosan még nem, bár az irániak izraeli csapásról írtak már a kezdettől fogva.

Az Axios amerikai hírportál szerint az Egyesült Államok tisztviselői aggódnak, hogy Haníje meggyilkolásával megszakadhat a gázai túszok szabadon engedése, illetve a tűzszünet ügyében folyó tárgyalások, és nőhet egy regionális háború kitörésének esélye. Joe Biden személyesen is részt vett a megállapodás elérésére irányuló erőfeszítésekben, és úgy véli, hogy ez kulcsfontosságú tényező lesz a politikai örökségében is.

John Kirby, a Fehér Ház szóvivője szerint továbbra is dolgoznak a megegyezéseken, és egyelőre túl korai nyilatkozni arról, hogy Iszmail Haníje halála milyen hatással lesz erre. Antony Blinken amerikai külügyminiszter pedig azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak nem volt tudomása a merényletről, mielőtt az megtörtént, és nem is vett részt benne.

Mohammed bin Abdulrahman Al Thani katari miniszterelnök kritikusan nyilatkozott Izraellel szemben, és felvetette a kérdést, hogy hogyan lehet sikeres a közvetítés, ha az egyik fél meggyilkolja a másik fél tárgyalópartnerét.

Az Axios szerint az amerikaiak zárt ajtók mögött egyértelműen beszéltek arról, hogy Izrael állhat Haníje meggyilkolása mögött. Egy amerikai tisztviselő szerint a gyilkosság sokkal veszélyesebb helyzetet teremtett, és értetlenül állnak az esemény előtt. A CBS News-nak nyilatkozó amerikai tisztviselő szerint az Egyesült Államok úgy értékeli, hogy Izrael ölte meg Haníjét.

A Reuters információi szerint a Hamász tagjai és szakértők szerint Iszmail Haníje helyét a katari száműzetésben élő helyettese, Khaled Meshaal veheti át.

Az Izrael által Teheránban likvidált Iszmail Haníje csütörtöki temetése tömegeket vonzott Iránban. A Hamász tisztségviselői szerint a vezetés „sokkos állapotban” van, és válaszcsapásokat ígértek. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök nehéz napokat jósolt országának, és figyelmeztette az izraelieket, hogy kihívásokkal teli napok előtt állnak.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár a térségbeli ellenségeskedések „veszélyes eszkalálódására” figyelmeztetett. A Hamász fegyveres szárnya szerint Haníje halála „új dimenziókba helyezi a harcot”, és jelentős következményekkel jár.

Dmitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági tanács alelnöke Twitteren kifejtette, hogy csak egy újabb háború vezethet oda, hogy a Közel-Keleten ismét béke legyen. A volt orosz elnök szerint a régió országait „túszul ejtette” az Egyesült Államok, amelyet „undorító államnak” nevezett.

A feszültség tovább eszkalálódott, mivel Izrael megölte a Hamász politikai vezetőjét Teherán kellős közepén, illetve lebombázta Libanon fővárosát, Bejrútot is. Az iráni tisztviselőket sokkolta Hanije meggyilkolása, és Ali Hamenei legfelsőbb vezető szerint kötelességüknek érzik megbosszulni Hanije halálát. A Hamász első hivatalos reakciója szerint Hanije „cionista rajtaütés” áldozata lett, és a szervezet egyik rangidős politikai tisztje, Mussza Abu Marzuk közölte, hogy a vezetőjük meggyilkolása „egy gyáva tett, ami nem marad büntetlenül”.

Izraelben hivatalosan is bejelentették a „gázai Bin Laden” halálát, a Hamász terrorszervezet vezetője, Mohammed Deif életét vesztette egy izraeli hadsereg (IDF) rakétatámadásában. A Hamász-vezető katari temetése előtt Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hámenei ajatollah vezeti az imákat. Az izraeli hadsereg az elmúlt nap két izraeli akciója – Iszmail Haníje Hamász-vezető teheráni és Fuad Sukr Hezbollah-vezető bejrúti megölése – után teljes készültségben áll a várható válaszlépések előtt.