Vádalkut kötöttek a 9/11-es terrortámadás kitervelésével vádolt három férfival

Az amerikai védelmi minisztérium bejelentette, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások kitervelésével vádolt három férfi tárgyalás előtti megállapodást kötött. A vádalku részleteiről nem számoltak be, de hírügynökségek szerint a férfiak bűnösnek vallják magukat, cserébe az ügyészség nem kér majd halálbüntetést rájuk.

A BBC szerint Khalid Sheikh Mohammad, Walid Muhammad Salih Mubarak Bin Attash és Mustafa Ahmed Adam al-Hawsawi évek óta az amerikai haditengerészet kubai bázisán, a Guantanamo-öbölben vannak fogva, eddig bíróság elé állítás nélkül. Az ügyészek által az áldozatok családjainak küldött levélben jelentették be az alkut, amelyben a három vádlott beleegyezett, hogy bűnösnek vallja magát az összes vádbeli bűncselekményben, beleértve a vádiratban felsorolt 2976 ember meggyilkolását. Aaron Rugh főügyész szerint ez az igazságszolgáltatáshoz vezető legjobb út lehet. A vádalkut a jövő héten hivatalosan is benyújthatják a bíróságon.

A férfiakat többek között civilek megtámadásával, a háborús törvények megsértésével elkövetett gyilkossággal, gépeltérítéssel és terrorizmussal is vádolják. Khalid Sheikh Mohammadot szélesebb körben a támadás kitervelőjének tartják, aki az Egyesült Államokban tanult mérnök, 2003 márciusában Pakisztánban letartóztatott Hawsawival együtt.

A 9/11-es terrortámadásokban New Yorkban, Virginiában és Pennsylvaniában közel 3000 ember halt meg, ezek voltak a legtöbb halálos áldozatot követelő támadások az Egyesült Államok területén az 1941-es Pearl Harbour elleni japán támadás óta.

Szeptemberben a Biden-kormányzat állítólag elutasította a kubai bázison fogva tartott öt férfival, köztük Mohameddel kötött vádalku feltételeit. A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa szerint az elnöki hivatal szerdán értesült az új megállapodásról, és nem vett részt a tárgyalásokban. Jim Smith, akinek a felesége meghalt a támadásokban, a New York Postnak nyilatkozva kifejezte csalódottságát, mondván, hogy az áldozatok családjai 23 évet vártak arra, hogy bíróság elé állhassanak a vádlottak. Smith szerint elvették tőlük ezt a lehetőséget, és úgy véli, hogy a vádlottaknak a legmagasabb büntetést kellene kapniuk.