Andy Vajna-emléknappá nyilvánították az augusztus elsejét

1944. augusztus 1-én született Andy Vajna, aki ma lenne 80 éves. Ebből az alkalomból a Magyar Hollywood Tanács (MHT) Andy Vajna-emléknappá nyilvánította az augusztus elsejét.

A Magyar Hollywood Tanács elnöke, Bokor Balázs szerint Andy Vajna hatalmas szerepet játszott abban, hogy Magyarország ismét a világ filmes élvonalába kerüljön, és a magyar film újra megtalálja a közönségét. Vajna úgy gondolta, hogy a magyar filmszakmának visszaadhat abból a tudásból, amit évtizedek alatt, számos filmen és filmszakmai területen szerzett.

Az emléknap alkalmából a Tanács online megemlékezést szervez a producerről, aki nemcsak Hollywoodban, hanem a magyar filmtörténetben is maradandót alkotott. Vajna 2019 januárjában hunyt el budapesti otthonában, hosszan tartó betegség után, életének 75. évében.

Andy Vajna özvegye, az azóta újra megházasodott Palácsik-Ráthonyi Tímea az Instagram-oldalán emlékezett meg férjéről, aki a magyar és nemzetközi filmipar meghatározó alakjaként olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone és Robert De Niro. Tímea egy videóval tisztelgett Andy munkássága előtt, és posztjában azt írta: "Andy ma lenne 80 éves. A szívünk megszakad, lelkemben gyógyíthatatlan seb maradt… Hiányod nem múlik… és most már a nagyim (kicsimama) is Vele van." A filmproducer hosszú betegség után, életének 75. évében távozott az élők sorából.

Palácsik-Ráthonyi Tímea az Instagram-sztorijába feltöltött videók tanúsága szerint a mai napon egy csokor virágot küldött Andy Vajna sírjához is, ahová egy hatalmas virágokkal borított szívalakú koszorú is kikerült. A rajta lévő szalagon az olvasható: „Isten éltessen, Andykém! Timi”. Tímea gyásza évekig csillapíthatatlannak tűnt, azonban tavaly újra rátalált a szerelem, és most már Ráthonyi Zoltán üzletember feleségeként tiszteleg néhai férje emléke előtt.