Megszorítások az állami cégeknél

A kormány költségtakarékossági intézkedéseket vezet be az állami tulajdonú gazdasági társaságoknál, amelyek elsősorban a személyi jellegű ráfordítások csökkentését célozzák meg.

A Magyar Közlöny szerda esti kiadásában megjelent kormányrendelet értelmében az állami cégeknek az idei évben megtakarítást kell elérniük, amelynek mértéke legalább az előző évi, azaz a 2023. évi számviteli beszámoló szerinti személyi jellegű ráfordítások 5 százalékának négy hónapra eső időarányos részével egyenlő összegnek kell lennie. A megtakarításokat december 15-ig kell befizetni a központi költségvetésbe.

A rendelet szerint nem minden egyes vállalatnak kell a fenti mértékben megtakarítania, hanem egy költségvetési fejezetbe tartozó vállalatok összességének kell ezt az összeget elérnie. A kormány tagja 15 napon belül határozza meg az egyes társaságokra jutó megtakarítandó összegeket, és erről írásban tájékoztatja az állami vagyon felügyeletéért felelős minisztert, az államháztartásért felelős minisztert és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt. Amennyiben egy társaság nem teljesíti a megtakarítási kötelezettséget az idei évben, akkor a következő évben, 2025-ben a fennmaradó összeg kétszeresét kell megspórolnia. A végrehajtás ellenőrzését a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal végzi.

A megszorítások azonban nem érintenek minden állami vállalatot. A kormányrendelet alapján többek között az MVM, a Magyar Posta, a MÁV és annak leányvállalatai, a Volán társaságok, a Nemzeti Vízművek, a Magyar Nemzeti Bank és az Országgyűlési Hivatal mentesülnek a kötelezettség alól. Ezen felül mentességet kapott több más társaság is, köztük az Általános Vagyonkezelő Kft., a Biogáz Tatabánya Kft., a Napraforco-Operation Kft., és a Díjbeszedő Holding Zrt. mellett számos másik vállalat.

A háborús vészhelyzetre hivatkozva hozott intézkedés célja a központi költségvetési források hatékonyabb felhasználása és az állami vagyonnal történő felelős gazdálkodás elveinek érvényesítése. A személyi jellegű ráfordítások alapján kivételnek tekinthető maga az Orbán-kormány is, hiszen július 1-jével ismét emelkedtek a miniszteri fizetések. Hitelből nem lehet fizetni.