Terézvárosban népszavazás dönt az Airbnb sorsáról

Terézváros lakói hamarosan szavazhatnak arról, hogy betiltsák-e az Airbnb-t a kerületben. A VI. kerületi önkormányzat engedélyt kapott az Országgyűléstől, és a szavazás szeptember elején kezdődik, két héten át tart majd.

A Terézvárosi önkormányzat egy döntő szavazást tart szeptember 2-tól, amely során a helyi lakosok eldönthetik, hogy megtiltják-e az Airbnb-típusú lakáskiadást a kerületben. A szavazás lehetőséget ad a lakóknak, hogy online vagy személyesen is kifejezzék véleményüket.

A polgármester, Soproni Tamás kijelentette, hogy a szavazás eredménye kötelező érvényű lesz, és a lakók többségi akaratát fogják végrehajtani. A választási lehetőségek között szerepel a teljes betiltás vagy a jelenlegi helyzet fenntartása. Jelenleg a kerületben 1468 legális rövid távú szálláshely működik, ami az összes lakás közel 8 százalékát képviseli.

Az önkormányzat egy kiadványban fogja összefoglalni a teljes betiltás melletti és elleni érveket, amelyet minden háztartásba eljuttatnak a szavazás előtt. A kerületben szinte minden társasházban jelen van az Airbnb, ami a szavazás fontosságát és aktualitását hangsúlyozza. Korábban már indult Airbnb-kommandó is a kerületben működő ideiglenes szállásadók ellenőrzésére. A polgármester szerint mindkét oldalon állnak érvek, ezért annak érdekében, hogy a lakók a lehető legtájékozottabb döntést hozhassák, svájci mintára szakmabelieket és lobbistákat is megszólaltatnak egy konferencia keretében.

A szavazás szeptember 2-tól 16-ig tart, és a feltett kérdés így hangzik majd: "Egyetért azzal, hogy a VI. kerületben tiltsuk meg a társasházi lakások kiadását Airbnb-típusú szálláshelyként?". A magán- és egyéb szálláshelyek korlátozása az utóbbi időben Magyarországon és több európai városban is felmerült, ezekről részletesen az alábbi cikkekben írtunk. Az önkormányzat tavaly 670 millió forint idegenforgalmi adót szedett be az ilyen típusú szálláshelyektől, ugyanakkor rengeteg problémát okoznak az itt élőknek, és részben ezek hatására ürülnek ki a belvárosi kerületek. Egy 2020-as országgyűlési felhatalmazás alapján az önkormányzatok megszabhatják, hogy a saját kerületükben hány napra adható ki egy évben egy szálláshely.