Bruno van Pottelsberghe a Budapesti Corvinus Egyetem új rektora

Bruno van Pottelsberghe, a brüsszeli Université Libre de Bruxelles egyetemi tanára lett a Budapesti Corvinus Egyetem rektora. A kinevezést Sulyok Tamás köztársasági elnök hagyta jóvá, és a rektori megbízatás négy évre szól, 2024. augusztus 1-jétől kezdődően.

Bruno van Pottelsberghe kinevezését a Budapesti Corvinus Egyetem Szenátusa és az egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány is támogatta. Hernádi Zsolt, az alapítvány kuratóriumának elnöke szerint az új rektor nemzetközi szakmai tapasztalata és programja révén a Corvinus nemzetközi súlyú egyetemmé válhat, és minden támogatást megadnak a cél eléréséhez.

Az új rektor kiemelte az intézmény nemzetközi jellegének erősítését, és célul tűzte ki, hogy a Corvinust Európa egyik legjobb és legvonzóbb egyetemévé tegye, különös tekintettel a fenntarthatóságra és a mesterséges intelligenciára. A Corvinus az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül, megháromszorozva a legnevesebb tudományos folyóiratokban megjelenő publikációinak számát, számos rangos nemzetközi akkreditációt szerzett, és 2024-ben egy modern campus bővítésével is gazdagodik.

Bruno van Pottelsberghe tanulmányait Brüsszelben végezte, és doktorátusát 1998-ban szerezte meg. Kutatói posztokat töltött be a tokiói METI-n és a New York-i Columbia egyetemen. A Solvay Brussels School of Economics and Management dékánjaként, az Executive MBA képzés akadémiai vezetőjeként, valamint az ULB Szabadalmi Értékelési Bizottságának elnöke és a rektor tanácsadójaként is tevékenykedett. Ezen kívül két évig elemzőként dolgozott az OECD-nél Párizsban, majd az Európai Szabadalmi Hivatal vezető közgazdászaként is tapasztalatot szerzett.

Főbb kutatási területei az innováció-gazdaságtan, a szabadalmi rendszerek, a szellemi tulajdonjogok és a technológiatranszfer. Több mint 60 tudományos cikk szerzője vagy társszerzője, öt könyv szerzője vagy társszerzője, és jelentős oktatói gyakorlattal rendelkezik az alap-, mester-, Executive MBA- és a doktori képzésben.

A Corvinus Egyetem további változásokat is bejelentett a vezetőségben. Az utóbbi öt évben rektori pozíciót betöltő Anthony Radev a fenntartó stratégiai tanácsadójaként folytatja munkáját. Szabó Lajos György korábbi megbízott rektor az általános rektorhelyettesi teendőket fogja elvégezni, valamint augusztus 1-től az oktatási rektorhelyettesi feladatokat is átveszi. Vas Réka Franciska oktatási rektorhelyettesi megbízatása július 31-ével jár le, és az Adatelemzés és Informatika Intézet egyetemi docenseként dolgozik tovább. Zsóka Ágnes, aki az új rektor érkezéséig eltelt időszakban az általános rektorhelyettesi feladatok jelentős részét is ellátta, augusztus 1-től ismét akadémiai fejlesztésekért felelős rektorhelyettesként folytatja tovább munkáját. Szántó Zoltán Oszkár februári kinevezésének megfelelően 2024. december 31-ig látja el a kutatási rektorhelyettesi teendőket, CIAS dékáni feladatai mellett.