Léon Marchand triplázott, Milák Kristóf ezüstérmes a Párizsi Olimpián

A francia úszó, Léon Marchand megszerezte harmadik olimpiai aranyérmét a Párizsi Olimpián, miután kétszer is győzött szerda este: előbb a 200 méteres pillangóúszásban, majd két órán belül a 200 méteres mellúszásban is. Marchand olimpiai rekordot állított fel mellúszásban 2:05.85-ös idővel, és korábban a 400 méteres vegyesúszásban is jelentős előnnyel diadalmaskodott.

Léon Marchand így háromszoros olimpiai bajnokká és a párizsi játékok egyik kiemelkedő csillagává vált. A magyar úszó, Milák Kristóf ezüstérmet szerzett a 200 méteres pillangóúszásban, ahol Marchand mögött végzett. A francia úszó óriási hajrával győzte le Milákot, aki 1:51.75 perccel második lett, míg Marchand élete legjobbjával, olimpiai rekordot jelentő 1:51.21-gyel diadalmaskodott. Marchand ezzel a teljesítménnyel a negyedik olyan úszó a sportág történetében, aki ugyanazon a napon két egyéni aranyérmet nyert, ezzel Hajós Alfrédot idézve.

Sós Csaba szövetségi kapitány szerint várható volt, hogy ez a kettejük napja lesz, és bár Milák tudatosan építette fel három futamát, mindig egy másodperccel javult, csak volt, aki még többet javult. Sós Csaba szerint Milák Kristóf a lehető legjobban építette fel az úszását 200 méter pillangón.

Sós Csaba sajnálkozását fejezte ki Németh Nándor kapcsán, aki a BVSC úszója századmásodperccel maradt le az éremről. A szövetségi kapitány Pan Csan-le teljesítményét is méltatta, aki világrekordot úszott a 100 méteres gyorsúszásban, négy tizedmásodpercet faragva le korábbi rekordjából. Csaba elmondása szerint hihetetlen volt a világrekord a lassú medencében, és együttérzett Németh Nándorral, aki körülbelül hat centiméterrel maradt le a dobogóról. Ugyanakkor a szövetségi kapitány kijelentette, hogy Pan Csan-le világcsúcsa gyanús, mivel a lassú medencében eddig egyetlen világcsúcs sem született, most pedig négy tizedet javított száz gyorson.

Milák Kristóf a 100 méteres pillangóúszásban is rajthoz áll majd az olimpián. Sós Csaba szerint a 100 méter nehéz szám, ahol a versenyzők kevésbé szenvednek, de több versenyző van, akik között nagy a verseny. A szövetségi kapitány hozzátette, hogy a 200 méteres pillangóúszásban egyértelmű volt, hogy Milák és Marchand közötti párharc lesz, míg a 100 méteren több esélyes is van. Sós Csaba a 200 méteres pillangóúszás döntőjét két gigász ütközetének nevezte, és elmondta, hogy még a melegítő medencéből is kijöttek a versenyzők, hogy lássák ennek a két klasszisnak a csatáját.

Milák az eredményhirdetést követően nem állt meg a magyar újságírók kérésére a vegyes zónában, illetve a hivatalos sajtótájékoztatón sem vett részt. Marchand sem volt ott, de ő a 200 méter mell döntője miatt, amelyet nem sokkal később meg is nyert. Az úszó szaklap megjegyzi azt is, hogy a párizsi olimpiai menetrendjét az idei év elején jelentősen módosították Marchand miatt, hogy nagyobb különbség legyen a férfi 200 pillangó és a 200 mell döntője között.