Kormányzati döntés: Paks városától elválik az atomerőmű

A kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította a Paksi Atomerőmű területét, amely így a Tolna Vármegyei Önkormányzat irányítása alá kerül. A lépés következtében az erőmű által fizetett iparűzési adó is a vármegye költségvetését fogja gyarapítani, harmadát pedig Kalocsa használhatja fel.

A szerda esti közlönyben megjelent rendelet értelmében a kormány a Paksi Atomerőmű területét különleges gazdasági övezetté nyilvánította, amelynek következtében az erőmű és a hozzá kapcsolódó ingatlanok tulajdonjoga a Tolna Vármegyei Önkormányzathoz kerül át. A döntés hátterében állhat, hogy a paksiak a júniusi önkormányzati választáson ellenzéki polgármestert választottak.

A kormány a rendeletben az „Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel” hivatkozva hozta meg ezt a döntést. A különleges gazdasági övezetbe tartozó önkormányzati ingatlanok, mint például utak, ezzel a vármegye tulajdonába kerülnek.

A kormány a paksi fejlesztés megvalósításához szükséges beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította. Ennek értelmében a paksi erőmű hatósági ügyei is kiemelt jelentőségű ügyekké válnak.

A különleges gazdasági övezet helyi adóinak elosztását is meghatározták: 62,5 százalékát Tolna vármegye, 37,5 százalékát pedig Bács-Kiskun vármegye kapja. A bevétel 3 százalékát az önkormányzatok saját magukra, 17 százalékát saját fejlesztéseikre fordíthatják, a maradék részből pedig a környező, „közvetlenebbül érintett településeket” kell fejleszteni, erre egy hosszú településlistát is megadott a kormány.

A különleges gazdasági övezetek fogalmát 2020-ban alkotta meg a kormány, és hasonló intézkedések már korábban is történtek, mint például a gödi Samsung akkumulátorgyár esetében. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2023-ban 5,9 milliárd forintot fizetett ki helyi adók címén, míg a legfrissebb információk szerint az erőmű évi hatmilliárd forintos iparűzési adója a várostól a vármegyéhez kerül.

A paksi polgármester, Heringes Anita szerint az atomerőmű dolgozóinak nagy része paksi, és az iparűzési adó abból származik, hogy ők bemennek dolgozni. Aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ha elvonják a várostól az adóalapot, romolhat az életminőség, ami a mérnökcsaládok külföldre vándorlását eredményezheti. Hozzátette, hogy a Tolna megyei közgyűlés fideszes elnöke, Orbán Attila is paksi, így tisztában kell lennie azzal, hogy a városnak mennyire szüksége van ezekre a forrásokra. Emlékezetes, hogy Pakson a júniusi önkormányzati választásokon az ellenzéki Heringes Ágnest választották polgármesterré, és már a kampányban azzal fenyegették a paksiakat, hogy elveszik tőlük az erőművet, ha nem jól szavaznak.

Továbbá bejelentették, hogy az iváncsai ipari parkot is nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánítják, ahol az SK akkumulátorgyára található, amit korábban szintúgy különleges gazdasági övezetté nyilvánítottak. A különleges gazdasági övezet működését az építési és közlekedési miniszter koordinálja és támogatja.