Jégesővel és viharos széllel érkezik a front

Pénteken a zivatarok mellett jégeső és felhőszakadás is várható, több mint 10 miliméternyi csapadék kíséretében. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 27 fok között alakulhat.

Az elvonuló front mögött pénteken vastag felhőzet borítja az eget, de estére az északkeleti vidékeken kívül mindenütt kiderülhet. A Dunántúlon a nap második felében már gomolyfelhő-képződés várható.

A délutáni óráktól kezdődően a front mögött, főként az ország középső és északnyugati részein, hevesebb zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket jégeső, viharos szél és felhőszakadás kísérhet. Az egész országban érvényes a sárga, zivatarok miatt kiadott figyelmeztető jelzés, de öt vármegyében - Pest, Fejér, Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom - a narancssárga riasztás van érvényben.

Az éjszakai órákban az ország keleti és északkeleti részein is fennmaradhat a zivataros időjárás. A csapadékos északkeleti tájakon a hőmérséklet 15-20 fok között, míg másutt 21-27 fok között alakulhat.

A csapadék mennyisége több helyen is meghaladhatja a 10 millimétert, de a Délnyugat-Dunántúlon csak kisebb eséllyel várható eső. A szél erős délkeleti, déli, majd délnyugati irányú lehet, a zivatarok környezetében viharossá fokozódhat. Zivatarok környezetében jégeső (ált. 1-3 cm), viharos kifutószél (ált. 60-80 km/h) előfordulhat, heves zivatarokhoz nagyobb méretű jég (3+ cm) erősen viharos (80-90 km/h-t meghaladó) széllökés, esetleg felhőszakadás (ált. 20-30 mm, ismétlődő csapadékgócok lokálisan ennél több) is társulhat.

A heves zivatarok miatt több járásban is riasztást adtak ki, különösen az ország középső részét érintve. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest és Bács-Kiskun vármegyékben kettes fokú, narancs riasztás van érvényben. A meteorológusok felhőszakadás és eső miatt is figyelmeztetnek.

A változékony időjárás a hidegfront érzékenyek számára okozhat kellemetlenségeket, mint például fejfájás vagy migrén, valamint a reflexidő meghosszabbodása és a cselekvési reakció késése. A következő napokban változékonyabb, az eddiginél csapadékosabb idő várható. Szombaton napos-gomolyfelhős időre van kilátás, helyenként futó zápor, zivatar kialakulhat. Pünkösdvasárnap ismét több felhő lesz felettünk, de napos időszakokra is számíthatunk, többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok, nagyobb számban a Dunától keletre. Pünkösdhétfőn és kedden sok felhő lesz felettünk, és szinte mindenhol kialakulhat eső, zápor, zivatar, illetve többfelé felhőszakadás is.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, hogy ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, a kerti bútorokat, szerszámokat, kisebb cserepes növényeket vigyék fedett helyre, és ne parkoljanak fák alá. (MTI)