Orbán Viktor Romániában kampányol a jövőben

Orbán Viktor miniszterelnök a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) mellett fog kampányolni június elején Romániában. Lázár János építési és közlekedési miniszter ezt Nagyváradon jelentette be, ahol Cseke Attila szenátorral, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnökével tartott sajtótájékoztatót.

A miniszter kiemelte, hogy a partiumi magyarság stratégiai partnernek számít a jövőben, és Orbán Viktor látogatása a Partiumba, valamint részvétele az RMDSZ kampányában azt hivatott érzékeltetni, hogy a székelyföldi magyarságon túl más magyar közösségek is számíthatnak az együttműködésre és támogatásra.

Lázár János a Nagyváradon tartandó gazdasági fórum kapcsán beszélt arról is, hogy a Debrecen és Nyíregyháza fejlesztése mellett a szatmári és bihari részek gazdasági együttműködési lehetőségeit vizsgálják, különös tekintettel a magyar-román kooperációra. A Festum Varadinum gazdasági konferencián tartott előadásában Lázár János kiemelte, hogy Magyarországnak „kulcsországgá” kell válnia a kelet és nyugat között, és hogy az ország gazdasági átalakításba, „újraiparosításba” kezdett, amelynek bevételei képesek lesznek az ország fejlődését saját alapon is támogatni.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország az Európai Unió soros elnöksége alatt kiemelt célként kezeli Románia schengeni csatlakozásának támogatását, mivel a schengeni határ megszűnése Magyarország és Románia között közös társadalmi, gazdasági és nemzeti érdek.

Az M49-es autópálya Szatmárnémeti irányában történő megépítését és a Debrecen-Nagyvárad közötti vasúthálózat korszerűsítését, illetve egy gyorsabb összeköttetés kiépítését is tervezik, amelyek magyar állami beruházások részét képezik, összértékük 400 milliárd forint. Lázár János egyértelműsítette, hogy Magyarország nem konkurensként, hanem szövetségesként tekint a Romániával határos régiókra, ezért itt a közlekedési infrastruktúra, az átjárhatóság és a konnektivitás fejlesztésére van szükség.

Lázár János szerint az RMDSZ-nek az EP- és önkormányzati választásokon el kell érnie az öt százalékos küszöböt, hogy megtarthassa és erősíthesse a választópolgárok bizalmát.

Cseke Attila korábbi kormányzati munkáját méltatva a miniszter elmondta, hogy Bihar megyében egymilliárd euró érkezett az ő minisztersége alatt, amelyből magyarok és románok egyaránt profitáltak.

Lázár János a választások tétjét kiemelve azt mondta, hogy fontos, hogy az 1,3 millió erdélyi magyarnak legyen képviselete Brüsszelben, és hogy a közvetlen képviseletet senki sem tudná jobban ellátni, mint az erdélyi magyarok. Hozzátette, hogy rossz politikai üzenetet küldene és veszélyeztetné a magyar kisebbség lehetőségeit Románia belpolitikájában, ha az RMDSZ nem érné el az EP-be jutáshoz szükséges öt százalékot.

A miniszter arra kérte az embereket, hogy június 9-én menjenek el szavazni, és ne gyengítsék az RMDSZ-t, mert ez erősítené a román pártokat a választáson.

Cseke Attila az RMDSZ és a Fidesz közötti partnerségi kapcsolatot magyar nemzeti érdeknek nevezte, és hangsúlyozta, hogy a két párt jelentős nemzeti kérdésekben konzultál egymással. Az RMDSZ megyei tanácselnök-jelöltje szerint az EP-választás tétje az, hogy a Romániának járó 33 EP-képviselői hely közül kettőben a partiumi magyarok képviseljék a teljes Kárpát-medencei magyarságot.