A diplomácia és a politika aktuális kérdései

A nemzetközi politika és a magyar belpolitika aktuális kérdéseit boncolgatja az Élet és Irodalom legújabb számában több szerző. A NATO Ukrajnával kapcsolatos terveitől kezdve a magyar gazdaságpolitikán át a választásokig és az autópálya-koncessziókig számos témát érintenek.

Május 8-án Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere, "őrültnek" nevezte a NATO tervét, amely ötéves időtartamra százmilliárd eurós alapot hozna létre Ukrajna katonai támogatására, és átvenné a segítségnyújtás koordinálását a Ramstein-csoporttól. A szerző, Széky János, a nemzetközi politikában szokatlan nyilatkozatot Hruscsov ENSZ-beli cipődobálásához hasonlítja, amikor a szovjet vezető a Fülöp-szigetek fődelegátusának emberi jogi kritikájára reagált.

Deák Dániel elemzése szerint Magyarországon a demokráciadeficit és a jogállam elsatnyulása mellett a gazdaság sem átlátható, a piaci verseny hiányzik vagy torzult, és a korrupció, valamint a zsákmányszerzés fojtogató. A szerző szerint a politikai propaganda kevés helyet hagy a civil életnek, de még egy autokratikus rendszerben is szükség van az állam működtetésére.

Kovács Zoltán a Fidesz politikáját elemzi, amely szerinte az eltérő véleményűek kizárásán alapul, és ahol a hatalom birtokosai magukat pozitívnak, mindenki mást hazaárulónak állítanak be. A szerző szerint a politikai jégtábla olvad, és a lakosság megosztása veszélyeket rejt.

A magyar autópálya-üzemeltetés koncessziós jogának évtizedekre történő megszerzése is terítékre kerül, amelyet Mészáros Lőrinc és Szíjj László érdekeltségei szereztek meg. A Transparency International Magyarország szerint a tranzakció sérti a magyar nemzeti érdeket, és az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, mivel a megállapodás nem volt átlátható. Ligeti Miklós, a szervezet jogi igazgatója szerint a megállapodás bebetonozza a két oligarcha profitját, miközben az adófizetők állják a költségeket.

Az Élet és Irodalom cikkei a www.es.hu oldalon és a péntekenként megjelenő lapban olvashatók. A cikk az Élet és Irodalom támogatásával készült.