ATACMS-rakéták Luhanszkban és támadás Odesszában

ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, ahol több tucat orosz katona vesztette életét. Odesszában is támadás történt, ahol legalább 13 áldozatot szedett, többségük civilek. Egy amerikai HIMARS-rendszert valószínűleg kiiktatott az orosz haderő. Az orosz erők továbbra is nyomulnak, most Csasziv Jarra és Avgyijivkától nyugatra koncentrálva erőiket.

Az ukrán haderő által indított támadás során az ATACMS rakéták jelentős pusztítást végeztek Luhanszkban, ahol jelentések szerint több tucat orosz katona halt meg.

Odesszában végrehajtott támadás során legalább 13 ember vesztette életét, akik közül a legtöbben civilek voltak.

A harctéri jelentések alapján az orosz haderőnek sikerült lehet, hogy egy amerikai HIMARS-rendszert kiiktatott. Az oroszok két rakétaindító megsemmisítését jelentették, de a felvételek ezt nem igazolják minden kétséget kizáróan. Drónfelvétel raktak ki orosz források egy harkivi katonai akcióról, mely során legalább egy, de lehet, hogy két M142 HIMARS rakéta-sorozatvető került az orosz csapásmérő erők célkeresztjébe. A közútön közlekedő rakétatüzérségi alakulatot valószínűleg egy Orlan-10-es vette észre, az oroszok pedig a határ túloldaláról (vagy Luhanszkból) jó eséllyel egy Tornádó rakétarendszerrel tüzet nyitottak a HIMARS-re. A felvételen látható, ahogy az erdő, melyben a HIMARS-rendszerek rejtőzködnek, tűz alá kerül, de a gépek nem semmisültek meg minden kétséget kizáróan, a robbanások utóélete nem látható.

Az orosz csapatok előrenyomulása folytatódik, most Csasziv Jarra és Avgyijivkától nyugatra koncentrálva erőiket, ahol az ukrán hadsereg 59 szárazföldi támadás visszaverését jelentette. A képsorok azért is érdekesek, mert látható, hogy az orosz felderítődrónok most már mélyen a frontvonal mögött dolgoznak, lényegében háborítatlanul. Az ukrán légvédelmi erők kritikus lőszerhiánya eddig úgy fest, továbbra is megoldatlan. Összesen 121 szárazföldi összecsapást és még 140 nagy hatótávolságú rakéta-, légi- és tüzérségi csapást jelentett az ukrán haderő az elmúlt 24 órában. Nagyon úgy fest, hogy a régóta lebegtetett „nyári offenzíva” megindult orosz részről, az orosz haderő láthatólag arra koncentrál, hogy minél nagyobb területeket szerezzen meg azokban a szektorokban, ahol megreccsentek az ukrán védvonalak. Egyelőre nincs annak jele viszont, hogy egy Harkiv elleni támadás is megindult volna – ukrán és amerikai források szerint a város megszerzése lehet a nyári hadjárat egyik legfontosabb célja.