Európa felé nyit Koszovó: ingyenes oktatás és vízummentesség

Magyarország, amely július 1-jén veszi át az EU Tanácsának elnökségét, kiemelt figyelmet fordít a Nyugat-Balkán, így Koszovó uniós integrációjára. A Magyar Külügyi Intézet rendezvényén Koszovó miniszterelnök-helyettese, Besnik Bislimi ismertette az ország előrelépéseit és az EU-hoz való csatlakozásra való törekvéseket.

A Magyar Külügyi Intézet Nyugat-Balkán Kutatócsoportja által szervezett eseményen Besnik Bislimi, Koszovó miniszterelnök-helyettese volt a kiemelt vendég. A rendezvényt Gladden Pappin, a Magyar Külügyi Intézet elnöke nyitotta meg, kiemelve, hogy a Nyugat-Balkán földrajzi közelsége és kulturális kapcsolatai miatt a régió biztonsága és stabilitása Magyarország számára külpolitikai prioritást jelent.

Besnik Bislimi beszédében rámutatott, hogy Koszovó gazdasági helyzete jelentősen javult az elmúlt években. Míg 2021 márciusában az országban a legmagasabb volt a munkanélküliségi ráta Európában (25,2 százalék), addig 2024-re ez az arány 11 százalékra csökkent, és a GDP is növekedett. A kedvező gazdasági kilátásoknak köszönhetően a kormány bevezette a gyermekgondozási támogatást és a felsőfokú oktatást is ingyenessé tette, valamint ösztöndíjprogrammal segíti a marginalizált csoportokból és kisebbségekből származó tehetséges diákokat.

Egy másik fontos lépés, hogy 2023 január 1-jétől a koszovói állampolgárok vízum nélkül utazhatnak az EU országaiba. Bislimi szerint Koszovó mindent megtett, hogy elindulhasson az EU-hoz való csatlakozás útján, és bár vannak még akadályok, a lakosság 94 százaléka hiszi, hogy a csatlakozás a fejlődés záloga lehet. Az EU nyugat-balkáni növekedési terve remények szerint felgyorsíthatja a csatlakozási folyamatot, annak ellenére, hogy egyes EU-tagállamok késleltetni szeretnék Koszovó csatlakozását.