Robert Pickton sorozatgyilkos a börtönben vesztette életét

Meghalt Robert Pickton, a hírhedt kanadai sorozatgyilkos, aki saját bevallása szerint 49 nőt ölt meg, és maradványaikat a disznóival etette meg.

Egy másik rab, egy 51 éves férfi támadta meg Robert Picktont a Québec tartománybeli Port-Cartier börtönében, ahol életfogytiglani büntetését töltötte. A 2007-ben másodfokú gyilkosság miatt elítélt sorozatgyilkos a támadás során szerzett sérülések következtében hunyt el a kórházban, 74 éves korában.

Pickton 2002-ben került letartóztatásra, hat nő meggyilkolásáért ítélték el, de további huszonegy gyilkosság ügyében is meg akarták vádolni, azonban a bizonyítékok hiányosságai miatt ez nem történt meg. A rendőrség több mint 22 évvel ezelőtt kezdte el átkutatni a Vancouver külvárosában, Port Coquitlamban lévő farmját, ami évekig tartó, több tucat nő eltűnésének ügyében folytatott nyomozást jelentett. Egy beépített nyomozónak, aki zárkatársának adta ki magát, vallotta be a 49 áldozatról szóló történetét.

A kanadai kriminalisztika történetének egyik legnagyobb bűnügyi helyszínévé vált Pickton sertésfarmja, a "Piggy Palace" Vancouver közelében, ahol 33 nő maradványait találták meg, és ahol az áldozatok holttesteit állataival etette meg. A tárgyaláson a vád tanúja, Andrew Bellwood azt mondta, Pickton elmesélte neki, hogy áldozatait megfojtotta, a maradványaikat pedig a disznóival etette meg. Az egészségügyi tisztviselők egyszer szennyezett húsra vonatkozó figyelmeztetést adtak ki azoknak a szomszédoknak, akik feltételezhetően a férfi farmjáról vásároltak sertéshúst, mivel attól tartottak, hogy a hús emberi maradványokat is tartalmazhat. A kormány ügyészei további 20 gyilkosság vádját ejtették, miután életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

2016-ban egy állítólag Robert Pickton által írt könyv megjelent az Amazonon. A könyvben a sorozatgyilkos azt állította, hogy ártatlan, és a rendőrség csőbe húzta. A kiadó kérte a könyv eltávolítását az Amazonról, és bocsánatot kért az áldozatok családjaitól. A férfi elleni támadás miatt egy 51 éves rabot vettek őrizetbe – közölte június 1-jén Hugues Beaulieu rendőrségi szóvivő, hozzátéve, hogy a Pickton ellen elkövetett támadás ügyében vizsgálatot indítanak.