A Fico-merénylet hatása a környező országok politikai reakcióira

A Robert Fico elleni merénylet különböző reakciókat váltott ki a közép- és kelet-európai politikusokból, Orbán Viktor és Rumen Radev a békepártiság mellett álltak ki, míg Csehországban a politikai osztály egyöntetűen elítélte az erőszakot.

A szlovák kormányfő elleni támadás kapcsán Orbán Viktor a békepártiság útjának keresztbe lőtt útjáról beszélt, hangsúlyozva, hogy a merénylet után kétszeres erővel kell harcolnia a békéért. Rumen Radev bolgár elnök, aki Budapestre látogatott és Orbán Viktorral egyeztetett, a merénylet okát az Ukrajna elleni orosz háborúban látta, de nem ismerte el az orosz vezetés felelősségét. Radev a háborúpárti szélsőségesek veszélyére és a médiát ért támadásokra is felhívta a figyelmet.

A bolgár elnök korábban is támogatta Orbán Ukrajna-politikáját, és az uniós segélyezés ügyében is az ő álláspontját képviselte. Radev a merénylet kapcsán építi pártpolitikusi imázsát, és a merényletkísérlet körüli vitát is erre használja.

Csehországban viszont nem használták ki a merényletet belpolitikai célokra, és a cseh kormányerők és az ellenzék egyaránt elítélték a támadást. Petr Fiala miniszterelnök aggodalmát fejezte ki az események kapcsán, és a demokratikus erők gyűlöletkeltésétől való távolmaradását hangsúlyozta. Andrej Babiš volt miniszterelnök és pártja együttérzésüket fejezték ki Fico iránt, és saját magukat is az agresszió célpontjainak nevezték.

A szélsőjobbos SPD a Fiala-kormányt vádolta a társadalom megosztásával, ami szerintük hasonló támadásokhoz vezethet. Csehországban azonban nem nyert teret az orosz típusú propaganda, és az erőszak elítélése, valamint a szolidaritás volt a domináns reakció.

A cikk a PULSE-projekt keretében, az Európai Bizottság támogatásával készült, Petr Jedlička/Denik Referendum, Csehország, Krasen Nikolov/Mediapool, Bulgária, Parászka Boróka/HVG szerzők munkája alapján.