ENSZ-nagykövetként folytatja Ujhelyi István

Az Európai Parlamentből a választások után távozó ex-szocialista képviselő, Ujhelyi István bejelentette, hogy június elsejével az ENSZ szakosított turisztikai világszervezetének (UN Tourism) nagykövetévé nevezték ki.

Ujhelyi feladata alapvetően az uniós intézményekkel való kapcsolattartás, valamint a szervezet brüsszeli állandó képviseletének működtetése lesz. Korábban már töltött be rendkívüli nagyköveti pozíciót az ENSZ szakosított világszervezeténél, és a hivatalos státuszt az EP-képviselői mandátumának lejártával, szombaton kapta meg.

Az aktív pártpolitikával szakító Ujhelyi István elsődleges szakpolitikai területe a turizmus volt az Európai Parlamentben. Ezen idő alatt kezdeményezésére jött létre a „Tourism Manifesto” nevű szakmai kerekasztal, amely mára több mint hetven szakmai szervezetet tömörít.

Ujhelyi István kiemelte, hogy az elmúlt évtized során a turizmus iránti figyelem jelentősen megnőtt az európai döntéshozók körében. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy további kritikával kell szemlélni az uniós intézmények hozzáállását, mivel a turizmusnak még nem jutott elég figyelem az Európai Bizottság struktúrájában. Hozzátette, hogy a turizmus Európában a harmadik legerősebb ágazat, közel huszonötmillió embernek biztosít megélhetést és évente közel 350 milliárd euró bevételt generál.

A leköszönő képviselőt elmondása szerint több nemzetközi cég is megkereste az utóbbi időben, de csak azok ajánlatát fogadja el, amelyek semmilyen módon nem ütköznek az ENSZ nagyköveti státuszával. Az MSZP politikusa tavaly nyáron jelentette be, hogy nem indul újra a június 9-i európai parlamenti választásokon. Ujhelyi hozzátette, hogy bár fél lábbal Brüsszelben marad és folytatja a turisztikai szektor érdekében végzett munkáját, mindenképpen aktív szereplője marad a magyar közéletnek is, immár közéleti civilként, amolyan politikai szemtanúként.

Ujhelyi 2002 és 2014 között az MSZP országgyűlési képviselője volt, majd 2014 és 2022 között az Európai Parlamentben képviselte a pártot. Második ciklusában fokozatosan elkezdett eltávolodni pártjától, majd tavaly bejelentette, hogy nem indul új európai parlamenti mandátumért. Pártja, az MSZP végül a DK-val és a Párbeszéddel állított közös EP-s listát, amelynek az 5. helyén van MSZP-s jelölt, Tüttő Kata személyében.

Néhány napja egy interjúban Ujhelyi arról beszélt, hogy szerinte Magyar Péter rövid távon az ellenzékre, középtávon viszont az egész magyar politikai rendszerre veszélyes.