Enyhébb büntetések a bántalmazó orosz katonáknak a háborúra hivatkozva

A Verstka független hírügynökség jelentése szerint a háborúra hivatkozva enyhébb büntetést kapnak az orosz frontról hazatérő bántalmazó katonák, és gyakran csak pénzbírságokkal sújtják őket, ha egyáltalán elítélik őket.

Az orosz-ukrán háború kezdete óta az Ukrajnából hazatérő orosz katonák több száz embert öltek meg vagy sebesítettek meg súlyosan. A média és bírósági feljegyzések alapján készült elemzések szerint a katonák legalább nyolcvannégy erőszakos bűncselekményt követtek el a frontról való hazatérésük óta, amelyek közül ötvenöt gyilkossági kísérlet vagy emberölés, hetvenhat halálesettel, és tizennyolc súlyos testi sértés, tizennyolc halálesettel kapcsolatosak.

A bűncselekményeket elkövető katonák majdnem felét közvetlenül a börtönből sorozták be, és elnöki kegyelmet kaptak a bevonulásért cserébe. Az orosz bíróságok gyakran csak pénzbírságokat szabnak ki az ilyen bűncselekményekért, mint például a testi sértés. Oroszországban több mint egymillió férfi rendelkezik aktív vagy veterán katonai státusszal, beleértve azokat is, akik korábban Afganisztánban, Csecsenföldön vagy Szíriában harcoltak.

A tavalyi adatok szerint az átlagos elesett orosz katona harmincnégy éves volt, és sokan közülük egykori elítéltek voltak, akiket a hadseregbe soroztak be. A börtönökből először a Wagner magánhadsereg toborzott embereket a frontra, majd ezt a hadsereg is átvette. A háborúban meghalt elítéltek között voltak tolvajok, bandavezérek, és olyanok is, akiket súlyos bűncselekményekért ítéltek el. Egyesek a féléves szolgálat letelte után veszélyes gyilkosként tértek haza, és rettegésben tartották szülővárosukat.

A Wagner-csoport nem fogadja be a nemi erőszak miatt elítélt bűnözőket, az állami hadsereg azonban igen. Az orosz bíróságok által hozott ítéletek elemzése rávilágít, hogy az ukrajnai inváziót követő két évben megszaporodtak a családon belüli erőszakkal kapcsolatos ügyek, amelyeket frontról hazatérő katonák követtek el. Ez annak ellenére van így, hogy az orosz bíróságok nem tesznek közzé minden iratot, és sok esetben a bírók nem említik meg a vádlottak háborús státuszát a papírmunkában.

Mindeközben Oroszország szombaton újabb sorozatos rakéta- és dróntámadásokkal vette célba Ukrajna energetikai infrastruktúráját, amely öt különböző régióban okozott jelentős károkat. Az Ukrenergo, az ország nemzeti hálózatüzemeltetője szerint a támadások a keleti Donyecki, a délkeleti Zaporizzsjai és Dnyipropetrovszki területeket, valamint a középső Kijrovohrad régiót és a nyugati Ivano-Frankivszk régiót érintették. Az ukrán légvédelem jelentése szerint 53 orosz rakétából 35-öt, míg 47 drónból 46-ot sikerült lelőniük. A DTEK, Ukrajna legnagyobb magánenergia-termelő vállalata arról számolt be, hogy két hőerőműve is találatot kapott a támadás során, aminek következtében súlyosan megrongálódtak azok berendezései. A regionális tisztviselők beszámolói szerint több helyszínen is tűzoltók igyekeznek megfékezni a csapások által okozott tüzeket .

Az orosz nagy hatótávolságú csapásmérő erők tevékenysége miatt riasztották a lengyel légierőt, több vadászgép is a levegőbe emelkedett. Komoly incidens nem történt. A lengyel Fegyveres Erők Műveleti Parancsnoksága (DO-RSZ) jelentése szerint jelentős mennyiségű orosz repülőgép, rakéta és drón hatolt be az ukrán légtérbe, egyes eszközök pedig egy olyan röppályát követtek, amely Lengyelországot is érinthette volna. Elővigyázatosságból Lengyelország légiereje számos repülőgépet küldött a lengyel légtérbe, az ország délkeleti részén fokozott katonai aktivitásra figyelmeztették a lakosságot. A DO-RSZ későbbi jelentése szerint a légierő „hosszú és dolgos éjszakán” van túl, de nem hatoltak be orosz katonai eszközök a lengyel légtérbe, Ukrajna területét viszont számos megyében csapás érte, egyebek mellett a lengyel határ mellett is .

Ezenkívül a Harkivi kerületben több mint 3700 hektáron tombolnak erdőtüzek, amelyeket az orosz tüzérségi támadások okoztak. A tűzoltók eddig hat tüzet tudtak megfékezni, de munkájukat az orosz akciók és az aknamezők is nehezítik. Áprilisban úgy számoltak, hogy az oroszok által még 2022-ben indított háború során több mint 60 ezer hektár erdő semmisült meg, aminek kárértéke legalább 14 milliárd hrivnya (123 milliárd forint) .