Azonnal kirúgták a mexikói brit nagykövetet

Azonnal elbocsátották a mexikói brit nagykövetet, Jon Benjamint, miután nyilvánosságra került egy felvétel, amelyen láthatóan „viccből” hadonászik egy gépkarabéllyal és azt szegez egy nagykövetségi alkalmazott fejére. A nagykövetet azzal is vádolják, hogy rendszeresen zaklatta a mexikói személyzetet, rasszista, homofób és transzfób megjegyzésekkel illette őket.

Az incidens után az Egyesült Királyság külügyminisztériuma nem tett hivatalos bejelentést, de megtették a szükséges lépéseket az ügyben, és eltávolították Benjamin nevét a kormányzati honlapról. A hivatalos információk szerint Benjamin 2021 és 2024 között töltötte be a nagyköveti posztot, de a LinkedIn oldalán az látható, hogy a megbízatása 2024 májusában megszűnt.

A Sky News információi szerint a volt brit nagykövet a felvétel készültekor éppen hivatalos úton volt Durango és Sinaloa államokban, amelyek ismertek a kartellek erős jelenlétéről. A videón Benjamin egy szolgálati autóban ülve fogja rá a biztonsági személyzet egyik tagjának fegyverét egy kollégájára, aki láthatóan kényelmetlenül reagál, miközben a többi személyzettag nevet.

Jon Benjamin 1986 óta volt tagja a brit diplomáciai testületnek, és Mexikóban 2021-ben vált brit nagykövetévé. Korábban több más országban is szolgált, többek között Chilében, Törökországban, Ghánában, Indonéziában és az Egyesült Államokban.

Mexikóban az elmúlt hat évben évente több mint harmincezer emberölést regisztráltak, ami a régió egyik legmagasabb gyilkossági arányát jelenti, és ezek jelentős részét a kartellek tevékenységének tulajdonítják. A közelgő mexikói elnökválasztás, valamint a parlamenti és helyhatósági választások kapcsán már több mint húsz jelölt ellen követtek el merényletet a kampányidőszak alatt.

Elemzők szerint a következő mexikói vezető valószínűleg Claudia Sheinbaum, a baloldali Andres Manuel Lopez Obrador szövetségese, vagy Xóchitl Gálvez, a fő jobbközép párt volt szenátora lesz, így az ország történetében először női vezetője lehet.

A politikai erőszak továbbra is jelentős probléma Mexikóban, hiszen nemrégiben José Alfredo Cabrera ellenzéki polgármesterjelöltet agyonlőtték Coyuca de Benítez városában.