Megállapodás született a Norwegian Air-nél

A Norwegian Air légitársaság és a pilótái új kollektív szerződést írtak alá, ezzel elkerülve a lehetséges sztrájkot, ami jelentős zavart okozhatott volna a nyári csúcsszezonban. Az egyezség révén csökken a bérszakadék és javul a munka-magánélet egyensúly.

A Norwegian Air és a pilóták közötti sikeres tárgyalások eredményeképpen létrejött megállapodás jelentős megkönnyebbülést hozott az utazóközönség és a vállalat számára egyaránt. Egy esetleges sztrájk komoly fennakadásokat okozhatott volna a nyár kezdetén, amikor a légitársaság forgalma a legnagyobb. A felek közötti új kollektív szerződés aláírása elhárította a járatok földön maradásának veszélyét, ami nemcsak logisztikai problémákat jelentett volna, hanem a légitársaság pénzügyi helyzetét is tovább ronthatta volna.

Geir Karlsen, a Norwegian Air vezérigazgatója kifejezte elégedettségét az elért megállapodás kapcsán, és hangsúlyozta, hogy a cég most már teljes mértékben a közelgő nyári szezonra koncentrálhat.

A tárgyalások során elért egyezség részeként sikerült csökkenteni a norvégiai és külföldön dolgozó pilóták közötti bérszakadékot, ami hosszú ideje okozott elégedetlenséget a pilóták körében. Bár konkrét összegekről nem esett szó, a lépés várhatóan növelni fogja az alkalmazottak motiváltságát.

A Norvég Pilóták Szakszervezetének közleménye szerint egy esetleges sztrájk akár a vállalat norvégiai egységénél foglalkoztatott 690 pilótát is érinthette volna, ami több mint felét teszi ki a csoport 1300 pilótájának.

Az új megállapodás jobb munka-magánélet egyensúlyt ígér a pilóták számára. A csökkentett általános követelmények révén a pilóták kevésbé lesznek túlterhelve, ami hosszú távon javíthatja az életminőségüket és csökkentheti a munkahelyi stresszt.

: Reuters