G7 támogatás az EU merész tervéhez, ami felbosszanthatja Putyint

A G7 csoport pénzügyminiszterei a következő heti találkozójukon várhatóan támogatásukról biztosítják az Európai Uniót abban a tervben, amely az orosz vagyon befagyasztásából származó nyereséget Ukrajna támogatására kívánja fordítani, amitől várhatóan nem lesz elragadtatva az orosz vezetés.

Az EU tagállamok nagyköveti szintű megállapodása értelmében a befagyasztott orosz vagyonból származó rendkívüli bevételeket Ukrajna újjáépítésére és katonai védelmére kívánják felhasználni. A tervezett intézkedések a jövő heti G7 találkozón kerülhetnek bejelentésre.

A javaslat szerint a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereség 90 százalékát egy EU által működtetett katonai segélyalapba irányítanák, míg a fennmaradó 10 százalék az EU központi költségvetését gyarapítaná, az ukrán ipar védelmi kapacitásának növelése céljából.

Az Euroclear nemzetközi alapmegőrző intézet kezeli a befagyasztott orosz vagyon jelentős részét Belgiumban, ahol körülbelül 190 milliárd eurónyi orosz értékpapír és készpénz található. A csoport tavaly 4,4 milliárd euró bevételt generált ezen pénzeszközökből. Fontos megjegyezni, hogy a terv nem a befagyasztott eszközökre, hanem azokból származó nyereségre vonatkozik.

Az orosz kormányzat reakciója a tervezett intézkedésekre érthető módon negatív. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint az EU hírnevére nézve negatív következményekkel járhat ez a lépés. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője még ennél is tovább ment, azzal vádolva az EU-t, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételek Ukrajnának történő átutalása lopásnak minősül.