Szlovákia megosztottsága a Fico-merénylet után

A szerdai merénylet, amely Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen irányult, mély megosztottságot tár fel Szlovákiában, és az esemény hosszú távú következményekkel járhat az ország számára.

Az 59 éves Robert Fico, aki jelentős hatással volt hazája történéseire, merénylet áldozatává vált, ami sokkolta az országot. A politikai táborok közötti ellentétek kiéleződtek, és a kormánypárti politikusok heves reakciókat mutattak. Lubos Blaha, a parlament alelnöke az ellenzéket vádolta a történtekért, míg Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke a médiát tette felelőssé, és a kormányzat a médiakapcsolatok felülvizsgálatát jelentette be.

A független médiumok aggodalmukat fejezték ki, mivel a felülvizsgálat valószínűleg a kormánykritikus sajtóval szembeni kommunikáció további korlátozását jelentheti. Fico és a Smer pártja már korábban is konfliktusban állt az újságírókkal, a miniszterelnök élesen bírálta a vele nem egyetértő sajtót.

A politikai ellentétek a köztársasági elnök, Zuzana Caputová és Fico között is megmutatkoztak, a miniszterelnök többször is bírálta az államfőt. Caputová nem indult a legutóbbi államfőválasztáson, amelyet Fico szövetségese, Peter Pellegrini nyert meg, részben azért, mert ő is halálos fenyegetéseket kapott.

Sutaj Estok belügyminiszter szerint Szlovákia a polgárháború szélére került, és felhívást intézett a gyűlöletkeltés abbahagyására. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy Fico a választások után azonnal támadásba lendült az újságírókkal szemben, és a kormány többi tagjától is hasonló magatartást vár el.

A közmédia átalakítása is napirenden van, amelynek célja a kormányzat befolyásának növelése a médiában. Az ellenzék tiltakozik ezek ellen a tervek ellen, és a Fico-merénylet miatt lemondott nagygyűlés is ezt a feszültséget tükrözi.

Fico nem kíván szóba állni a négy legismertebb független médiummal, beleértve a TV Markízát is, amely a legnézettebb csatorna az országban. Az áldozati szerep kihasználása és a médiumok elleni törvények bevezetése a hatalom részéről várható, ami korábban már előfordult Szlovákiában.

A független újságírók elleni gyűlölködő kampányok, különösen az újságírónők ellen, szintén aggodalomra adnak okot. Zuzana Petková, egy korrupcióellenes civilszervezet vezetője szerint ezek a támadások arra kényszeríthetik a célpontokat, hogy felhagyjanak szakmai tevékenységükkel.

A szlovák újságírók azonban továbbra is optimisták, és bíznak abban, hogy a független médiumok és bátor újságírók ellenállnak a nyomásnak, tanulva a múlt tapasztalataiból. Az ellenzéki pártok, mint a Proresszív Szlovákia (PS), a Szabadság és Szolidaritás Párt (SaS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és az Egyszerű Emberek (OĽaNO) általánosságban ítélték el az erőszakot és határolódtak el a merénylőtől.

A merénylet után a kormánypártok nyilatkozatai vegyesebbek voltak. Egy részük általában szólított fel az erőszak ellen, míg mások konkrétan az ellenzéket és a sajtót, a liberálisokat okolták, erősítve a megosztottságot. A belügyminiszter kijelentette, hogy nem lehet a gyűlöletre gyűlölettel válaszolni, és bármilyen politikai párt elleni gyűlöletnek véget kell vetni, de azt is mondta, hogy a média is hozzájárult ahhoz a légkörhöz, ami a szerdai támadáshoz vezetett.

A kormánypártok közötti versengés a mérsékelt és a radikális hangok között is megfigyelhető. A leköszönő köztársasági elnök, Zuzana Čaputová és a leendő államfő, Peter Pellegrini közösen kiállt a nemzeti egységet és megbékélést erősítve, bár a kormánypártok nem engedték közös sajtótájékoztatójukra az ellenzéki PS vezetőjét.

A merénylet után a feszültség nem látszik fokozódni, de az sem, hogy látványosan csökkenne. A törésvonalak mélyebben húzódnak, és nehéz lesz leküzdeni. Az ellenzék kényelmetlenebb helyzetben van a merénylet miatt, védekezésre kényszerül, amit a kormánypártok ki is használhatnak majd. Az bizonyos, hogy a választásokra a kormánypártok most könnyebben mozgósíthatnak, mint az ellenzék.

Robert Fico állapota továbbra is súlyos, bár sikerült stabilizálni. A 71 éves merénylő, aki békemozgalmár és neonáci aktivista is volt már, a társadalom politikai megosztottságára hivatkozva követte el a támadást. A merénylet után Pellegrini meglátogatta a kórházban Ficót, és arra kérte az ország polgárait, hogy utasítsák el az erőszakos cselekményeket.